Hamarosan ellepik a citromok ezt az elegáns francia tengerparti várost

Minden év februárjában a világ minden tájáról ékeznek bámészkodók a Monaco mellett fekvő elegáns, dél-franciaországi tengerparti városba, Mentonba, hogy megnézzék a sok tonnányi citromból és narancsból készült csodálatos alkotásokat és egy óriásit bulizzanak, búcsút intve a télnek.

Menton kikötője és óvárosa, amelyet a Saint Michel Archange bazilika uralForrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr

A több mint 200 000 látogatót vonzó esemény azért is egyedülálló, mert több, mint 15 napig tart éjjel és nappal, amely során élénk színű látványos, izgalmas felvonulással, és színes programokkal ünneplik meg a tél végét a francia riviérán.

A mentoni Citromfesztivál évente több mint 200 000 látogatót vonz, a nézők imádják a műalkotások felvonultatásátForrás: Hans Lucas via AFP/Roland Macri / Hans Lucas/Roland Macri

Idén a 90. alkalommal megrendezendő mentoni citromfesztivál, azaz a Fête du Citron témáját az ókori olimpiák ihlették, mely az „Olimpiai játékok az ókortól napjainkig" témát öleli fel, amelyeket előadásokkal, karnevállal, tánccal, és hihetetlen, cirtusokból épített szobrokkal keltenek életre.

Egy citromból és narancsból készült szobor a 85. Citromfesztivál előestéjén, még 2018-bólForrás: AFP/Valery Hache

A 2024. február 17. és március 3. között megrendezendő fesztiválra 40 tonna citrusfélével, fajtánként 18 tonna gyümölccsel, 8 kilométernyi füzérrel és 400 hangszóróval készülnek.

Bármit, tényleg bármit képesek megépíteni a citrusokbólForrás: Hemis via AFP/GUIZIOU Franck / hemis.fr/Guiziou Franck

Számtalan programban és látnivalóban merülhetnek el az oda látogatók, amelyek során nem csak a mentoni citrom gazdag történetével ismerkedhetnek meg, hanem a helyi termelők standjain a citrom iránti szenvedélyüknek is hódolhatnak.

Miden évben más és más témát dolgoznak fel a gyümölcsökbőlForrás: Only France via AFP/J-M EMPORTES/ ONLYFRANCE.FR/J-M Emportes

A Menton aranygyümölcsének is tartott citrom iránti szerelem 1928-ban kezdődött, a Riveira Palace Hotel kertjében megrendezett virág- és citruskiállítást követően. A citromfesztivált először 1934-ben tartották meg, majd az azt követő évben került sor az első felvonulásra, amely új szintre emelte a mentoni turizmust.

(Forrás: fete-du-citron.comfrance.fr)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek