Rögtön Guinness rekorddal indított Mongólia téli látványossága

Mongóliának nagy vágya, hogy ne csak nyáron, hanem télen is vonzzon turistákat. Behavazott pusztái, hegyei mellett idén januártól új téli fesztiválja is komoly érdeklődésre tarthat számot. Ráadásul az ünnepélyes megnyitón Guinness rekordot állított fel a közönség.

A gyönyörű nyílt tereiről, buja zöld völgyeiről és hagyományos nomád kultúrájáról híres Mongólia egyre népszerűbb úti cél. Eddig azonban csak a nyári hónapokban csábították a turistákat, köztük olyan eseményekkel, mint az Ezer Teve Fesztiválja, amelyet az idén már 25. alkalommal rendeznek meg, és amelyről ITT írtunk korábban.

Egy mongol pásztor életének ma is része a lovaglás és az íjászatForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Li Zhipeng

Idén új rendezvényt indított a belső-ázsiai ország, hogy a nemzetközi utazókat most először téli élményekre csábítsa. Az első Mazaalai Nemzetközi Hó- és Jégfesztivál január 14-én vette kezdetét és január 28-ig zajlik a Sky Resortban, egy golf- és síközpontban Ulánbátor külvárosában, írja a CNN.

 Az ingyenes esemény „ jelentős mérföldkő Mongólia téli turizmusának fejlődésében" – nyilatkozta Nomin Chinbat Mongólia kulturális miniszter. "A következő két hétben a látogatókat bizonyára lenyűgözik téli tájaink és a fesztiválon kiállított jégszobrok. Remélem, hogy a világ minden tájáról sokan kapnak kedvet ahhoz, hogy a téli szezonban is ellátogassanak hazánkba – nyilatkozta a tárcavezető."

Kulturális Minisztérium/Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Minisztérium, Mongólia kormánya

Bár még csak néhány napja nyitott a fesztivál, már Guinness-rekordot döntött egyik eseménye: egy óra leforgása alatt ennyien még nem ereszkedtek le jégcsúszdán.

A nyitóünnepség részeként 408 résztvevő segített beállítani a csúcsot a fesztivál 16,4 méter hosszú jégcsúszdáján.

Forrás: Sky Resort, Ulaanbaatar Mongolia/Facebook

A fesztivál további látványosságai közé tartozik az ország védett barnamedve alfaját, a góbi medvét (mongolul Mazaalai) és kölykeit ábrázoló, öt méter magas hó- és jégszobor, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a súlyosan veszélyeztetett állatfajra.

A fesztiválon további 52 mazaalai témájú szobrot állítottak fel.

A szám szimbolikus: mindössze ennyi példánya maradt a góbi medvének szabadon, természetes élőhelyén. A fesztiválra egy hatalmas, csaknem 60 méter hosszú hó- és jégkompozíció is készült és egy óriási korcsolyapálya szolgálja a szórakozást.

Forrás: Sky Resort, Ulaanbaatar Mongolia/Facebook

A napokban a fesztivál adott otthont a Mazaalai Nemzetközi Jégversenynek is, amelyen hat ország 24 művésze vett részt.

A mongol tél igazi extrém kaland, hiszen a fővárost, Ulánbátort széles körben a világ egyik leghidegebb városaként tartják számon, ahol a januári átlaghőmérséklet -15 és -30 Celsius-fok között alakul. Az ország északi részén ennél jóval hidegebb is lehet. Mongólia legzordabb éghajlatú tájaira a téli hónapokban nem is közlekednek járatok.

Egy hagyományos mongol jurtaForrás: Shutterstock

Azonban annak is megvannak az előnyei, ha télen keressük fel az úti célt, hiszen olcsóbbak a szálláshelyek és a programok, a hóval borított tájak drámai látványa pedig életre szóló élményt nyújt. Az ország számos egyedi téli eseménynek ad otthont, ilyen az éves Khuvsgul Lake Jégfesztivál is, amelyet Mongólia legnagyobb, befagyott taván február végén, március elején rendeznek meg.

A befagyott a mongóliai Khuvsgul-tóForrás: AFP/Google

Az új Mazaalai Nemzetközi Hó- és Jégfesztivál debütálása a mongol kormány új turizmusstratégiáját szolgálja. Céljuk, hogy évente egymillió nemzetközi turistát fogadjanak hazájukban. A Világbank adatai szerint 2019-ben a pandémia előtt,  637 000 nemzetközi utazó érkezett Mongóliába.

Forrás: Sky Resort, Ulaanbaatar Mongolia/Facebook

 2025 végéig például számos országgal bővítik azon országok listáját, amelyek állampolgárai vízum nélkül utazhatnak Mongóliába.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek