Felsőbb körökbe vezetnek a szálak a nyolc ember halálát követelő panziótűz ügyében

Az ügyészek kedden hallgatták ki a Tohani településen 2023. december 26-án leégett panzió ügyintézőit és annak tulajdonosát, Cornel Dinicut, aki a román sajtó szerint a 2000-es években a bukaresti alvilág ismert figurája volt. Dinicu neve nem szerepel a cég irataiban, de számos interjúban a sajátjaként mutatta be a vállalkozást és a hatóságokra panaszkodott – írja az MTI. 

Forrás: AFP

Az ügyészek egy jogi és három magánszemély ellen indítottak bűnvádi eljárást gondatlanságból elkövetett rongálás gyanújával, mely katasztrófát okozott – írták a közleményben. A cég vezetőit 24 órára őrizetbe vették. A panzió vezetése mellett a Tohani települést is magába foglaló Gura Vadului község korábbi és jelenlegi polgármesterét, illetve a polgármesteri hivatal egyik alkalmazottját is kihallgatták.

Közölték: okirathamisítás és hivatali visszaélés gyanújával is vizsgálat indult, mert a panzió későbbi bővítése is törvénytelenségek közepette történt. A polgármesteri hivatal illetékesei úgy bocsátották ki az engedélyeket, hogy tartalmuk nem felelt meg a valóságnak.

A panzió 2016 óta folyamatos törvénytelenségek közepette működött – írták. A főépületnek – melyben az étterem, a konyha és több vendégszoba is működött – nem volt építési engedélye. A vendégháznak tűzvédelmi engedélye sem volt, a nyomozóhatóságok a tűz okaként a villamosenergia-hálózatot valószínűsítették. Ezzel ellentmondtak Dinicu korábbi kijelentésének, miszerint szándékos gyújtogatás történt.

A vendégekkel teli romániai panzió egy hete gyulladt ki, az épületben 26-an tartózkodtak, előző este összejövetelen vettek részt. A kétszintes, fából készült épületben gyorsan elharapóztak a lángok, a földszinten lakók időben kimenekültek, de az emeleti vendégeket – öt felnőttet és három gyereket – eltűntnek nyilvánították.

Forrás: AFP

Hét áldozat szénné égett holttestét a romok között találták meg, majd pár napra rá újabb emberi csontmaradványokat találtak, ezeket DNS-minták alapján vizsgálják. A tűzesetnek két sérültje is volt, egy 48 éves nő és egy 16 éves fiú enyhébb égési sérüléseket szenvedett.

A román sajtó szerint a leégett panzió tulajdonosa, Cornel Dinicu a 2000-es években a bukaresti alvilág ismert figurája volt, több botrány is fűződik a nevéhez, amelyekben rendőrök és magas rangú politikusok is érintettek voltak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek