Vízum nélkül utazhatnak az EU-ba a koszovói állampolgárok

Vízummentesen utazhatnak az Európai Unióba a koszovói állampolgárok hétfőtől, írja az MTI. Az új szabály lehetővé teszi a koszovói útlevéllel rendelkezők számára, hogy bármely 180 napos időszakban 90 napos tartózkodásra vízum nélkül utazzanak az Európai Unióba. A tartózkodás célja üzleti út, turizmus, vagy családlátogatás lehet, munkavállalás nem. A pristinai kormány ez utóbbi betartására szólította fel az állampolgárokat azt üzenve, ne éljenek vissza Brüsszel jó szándékával.

Pristina madártávlatbólForrás: Flickr.com

A térség országai közül Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia számára 2009-ben, Albánia és Bosznia-Hercegovina számára pedig 2010-ben vezette be a vízummentességet az Európai Unió.

Brüsszeli jelentések szerint az 1,8 milliós Koszovó már 2018-ban teljesítette a vízummentes utazás feltételeit, ám az egyes országok aggályai miatt eddig ezt nem kaphatta meg.

A koszovói vízummentesség megadása nincs hatással az egyes uniós tagállamok Koszovó státuszával kapcsolatos álláspontjára. Öt tagállam ugyanis - Ciprus, Görögország, Románia, Szlovákia és Spanyolország - továbbra sem ismeri el Koszovót önálló államként.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek