Szokatlan szilveszteri szokások a legnépszerűbb ázsiai országokban

A világban számtalan szokatlan szilveszteri és új évi szokás él, amikről már olvasni is rendkívül élvezetes, azonban átélni őket felbecsülhetetlen élmény és örök emlék. Miért ne lehetne összekötni az óév búcsúztatását új kultúrák megismerésével és egy kellemes vakációval?

Bali – báb-máglya, amit az újévi csend követ

Az indonéz szigetvilág ékköve egyszerre kiváló úti cél az elmélyülésre és relaxáló időtöltésre, valamint az aktív és egzotikus kikapcsolódásra vágyók számára. Ez az édes kettőség teszi igazán különlegessé Balit, amely az év utolsó és első napját is jellemzi.

A balinéz fiatalok által felvonultatott óriásbábuk félelmetes szörnyetegeknek tűnnekForrás: NurPhoto via AFP/Keyza Widiatmika/NurPhoto/Keyza Widiatmika

A balinéz naptár szerint 2024-ben március 11-én köszönt be az új esztendő. Már napnyugtakor kezdetét veszi az óév búcsúztatása. A szállodákban és éttermekben tradicionális táncbemutatókkal, zenével és a balinéz konyha magával ragadó finomságaival telik az este, az utcákon pedig nagyméretű papírmasé bábokkal találkozhatunk, amelyektől később megszabadulnak, ezzel szimbolizálva az ártó erők elűzését a szigetről.

A gonosz szellemeket képviselő bábukat a felvonulás után el kell égetni, hogy a világot megtisztítsák a rossz dolgoktólForrás: NurPhoto via AFP/Keyza Widiatmika/NurPhoto/Keyza Widiatmika

Míg szilveszter napján minden a szórakozásról szól, addig újév napján Bali csendbe burkolózik. Leáll a közlekedés, nem hallgatnak zenét, nem használnak gépeket, hogy a sziget felett elhaladó gonosz szellemeket megtévesszék. Ez a hagyomány engedi kitisztulni az elmét, átgondolni az új év feladatait, meghozni a jövőt illető döntéseket és teret enged az álmodozásnak.

Bali egyedülálló szokásai könnyedén átélhetőek, hiszen az Emirates minden nap két járatot indít az indonéz szigetre Dubajból.

Kína – táncoló sárkányok 

Kínában, számos kelet-ázsiai országhoz hasonlóan a holdnaptár szerint ünneplik az újévet, ami 2024-ben február 10-ére esik. A holdújév a január végétől február közepéig tartó tavaszi fesztivál legfontosabb eseménye. Már előtte egy-két héttel lampionok, zászlók és különböző papírdekorációk lepik el a házakat, utcákat és parkokat, lüktető és mesés városképet teremtve.

A közelgő újévi és tavaszi fesztivál díszei mindent beborítanakForrás: Imaginechina via AFP/Liu Baocheng

Minden piros színben pompázik, mivel úgy vélik, ez bőséget, szerencsét és gazdagságot hoz a következő évre. A holdújév előestéjén a családtagok összegyűlnek, hogy együtt töltsék az időt játékkal, beszélgetéssel és természetesen egy kiadós vacsorával, a gyerekeknek pedig piros borítékban pénzt ajándékoznak.

A Dong etnikai csoporthoz tartozó emberek sárkánytáncot mutatnak beForrás: NurPhoto via AFP/Costfoto/NurPhoto/Cfoto

Éjfélkor petárdáznak, a városokban pedig látványos tűzijátékokat rendeznek, hogy a zajjal elűzzék a negatív erőket. A kínai újév számtalan egyedülálló programot kínál, a több mint, tízezer látogatót vonzó hongkongi holdújévi derbitől kezdve, a tradicionális ruhákba öltözött, ámulatba ejtő előadókon át a lélegzetelállító oroszlán- és sárkánytáncos felvonulásokig.

Budapestről számtalan lehetőség kínálkozik a kínai holdújév átélésére: Shanghajba és Pekingbe is napi két Emirates-járat repül, zökkentőmentes dubaji átszállással.

Maldív-szigetek – Óév búcsúztatás a homokos tengerparton 

Tánccal búcsúzni 2023-tól a tengerparton? Ez már önmagában is egyedülálló élmény, de a Maldív-szigetek ennél sokkal többet kínál. Az Indiai-óceánon található szigetcsoport decemberben is kellemes nyári meleggel, és egy olyan semmihez sem hasonlítható újévi ünnepléssel várja a látogatókat, amilyet még senki sem látott.

Itt az év utolsó napja igen lazán, ám természeti csodákkal körbevéve telikForrás: Only France via AFP/STEPHANE FRANCES / ONLYWORLD.NET/Stephane Frances

Mindenhol zene szól, egzotikus előadások és animációs műsorok kápráztatnak el, az ünnepi menü részeként az indiai és a Srí Lanka-i konyha legjavát szolgálják fel, éjfélkor nagyszabású tűzijáték mellett lehet koccintani, a hajnalig tartó mulatság pedig a fehérhomokos strandok egyikén vagy egy luxusszálloda teraszán folytatódik.

Semmi sem állhat a nyári szilveszter útjába, hiszen Maléba átszállással napi négy Emirates járat repül Dubajból.

Vietnam – Fadíszítés és reményekkel teli utcabálok 

A tavasz beköszöntét jelző februári holdújévet Vietnámban több napon át ünneplik, ez az időszak a Tet Nguyen Dan vagy röviden Tet ünnep, amely Vietnam legfontosabb ünnepe és fesztiválja. Ilyenkor a legnagyobb városoktól egészen a legkisebb falvakig vörös és sárga – gyakran a négy szent állatot, a sárkányt, a tigrist, a főnix madarat és a teknőst ábrázoló – díszekben úsznak az utcák. 

Az üzletek homlokzata ilyenkor élénk fényekben úszik, itt éppen Ho Si Minh-városbanForrás: SPH Media via AFP/SPH EDITORIAL USE ONLY/Alphonsus Chern

Sárkánytáncos felvonulásokat tartanak, családi és baráti összejöveteleket rendeznek, elhunyt rokonaikra emlékeznek, tűzijátékot rendeznek, piros papírra írják fel a jókívánságaikat és feldíszítik a Tet-fákat. Ezek színes virágot hozó bokrok vagy fiatal fák, amelyek a holdújév napjára teljes pompájukban hirdetik a tavaszt. Hagyományaik szerint az egész évüket meghatározza az, ahogyan az újév első napján viselkednek, ezért mindenki vidám, mosolyog és rendkívül kedves.

A vietnami zászlók is elmaradhatatlan kellékei a holdújévnekForrás: AFP/Hoang Dinh Nam

 A Tet ünnep egyedülálló atmoszférájáért érdemes repülőre szállni. Budapestről az Emirates napi járataival - gördülékeny dubaji átszállással - Vietnám bárki számára elérhető.

Japán – Elsuttogott kívánságok 108 haranggal 

Az újév a japánok számára az év legnagyobb ünnepe, az ország nagyrészén már december közepén megkezdődnek az előkészületek. Minden otthont alaposan kitakarítanak, megszabadulnak a felesleges, régi dolgoktól, megfizetik adósságaikat és többek között elkészítik a hagyományos mocsi nevű ételt, amit ebben az időszakban dekorálásra is használnak.

Egy tradicionális japán ruhába öltözött kislány mocsit majszol szilveszterkorForrás: Hans Lucas via AFP/Antoine Boureau / Hans Lucas/Antoine Boureau

Az otthonok bejárati ajtaja elé fenyőágakból és bambuszból készült lenyűgöző díszeket, úgynevezett kadomacukat helyeznek, amiket január 4. környékén elégetnek, ezzel szimbolikusan elengedve az óévet. A tradicionálisan családi körben töltött japán szilveszter egyik legfontosabb pillanata, amikor éjfél előtt egy órával megszólal a harang. Az összesen 108-szor felcsendülő harangszó egyenként veszi el a 6 főbűnt és azok 18 árnyalatát, hogy az újév mindenkit tisztán érjen.

A kiotói Higashiyama Wardban a 3,3 méter magas és 67 tonnás hatalmas harangot is száznyolcszor kongatják megForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Michihiro Kawamura

Éjfélkor Japán-szerte pazar tűzijátékkal köszöntik az óév végét, a korai lefekvés mellett azonban csak kevesen döntenek, mivel az év első napfelkeltéjét látni nagy szerencsét jelent. Január első három napja még az újévi ünneplés szerves része, hiszen ilyenkor látogatják meg a fenséges szentélyeket. Úgy tartják, az ott elsuttogott kívánságok az újévben valóra válnak.

A felkelő nap országába Budapestről Dubajon át az Emirates kényelmes és hatékony utazást kínál: Tokióba napi két, Oszakába napi egy járata indul. 

 (Forrás: Emirates)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek