Az év egyik legnagyobb hullócsillag-esője érkezik az esti órákban

Óránként akár 120 hullócsillagot is meg lehet számolni az év várhatóan leglátványosabb hullócsillag-záporát produkáló Geminidák meteorraj érkezésével. A légköri jelenség nagyjából december 4. és 17. között figyelhető meg, de a csütörtök esti órákban lesz a leglátványosabb - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló kedden az MTI-t.

A Geminidák nagyjából december 4. és 17. között figyelhetők meg - a kép illusztrációForrás: Shutterstock/Astrostar

Az előrejelzések szerint a legnagyobb aktivitás a csütörtök koresti órákban lesz, 20 óra körül. Mint írják, emellett azért érdemes éjfél után is kimenni az égbolt alá a meteorvadászatra, ugyanis hajnalban fordul úgy a Föld, hogy "szemből" kapja a meteorokat.

Ezen az estén a Hold vékony, fiatal sarlója hamar lenyugszik este, így nem okoz jelentős háttérfényt az éjszaka során.

Ettől függetlenül, aki sok hullócsillagot szeretne látni, annak ajánlatos minél messzebb mennie a városoktól. Érdemes olyan terepet választani, ahonnan az égbolt minél nagyobb része zavartalanul látható. A teendő mindössze annyi, hogy egy sötét, a városi fényektől mentes területet kell keresni - ilyen Budapesten például a Normafa, vagy a Hármashatár-hegy - olvasható a közleményben.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló erre az alkalomra külön eseménnyel is készül, melyre a www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu weboldalon lehet jelentkezni - áll az összegzésben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek