Öröm: Szumátrai orrszarvú született, alig félszáz van belőlük a világon

Hím szumátrai orrszarvúborjú született a hétvégén az indonéziai Szumátrán, ahol már csak alig ötven példány él a veszélyeztetett fajból. A hím borjú 25 kilósan jött világra a szumátrai orrszarvúk számára létrehozott rezervátumban, a Lampung tartománybeli Way Kambas Nemzeti Parkban, írja az MTI.

Forrás: MTI/AP/Indonéz környezetvédelmi és erdőgazdálkodási minisztérium/-

A borjú hétéves, Indonéziában született anyjának neve Delilah, apja, Harapan pedig 2006-ban született a Cinncinati Állatkertben. Harpan volt az utolsó szumátrai rinocérosz, amelyet hazatelepítettek Indonéziába, s ezzel jelenleg már a világ összes szumátrai orrszarvúja Indonéziában él.

Forrás: MTI/AP/Indonéz környezetvédelmi és erdőgazdálkodási minisztérium/-

Siti Nurbaya Bakar indonéz környezetvédelmi és erdészeti miniszter közleményében emlékeztetett rá, hogy idén már a második szumátrai orrszarvúborjú született meg, és hangsúlyozta, hogy a kormány mindent elkövet az orrszarvúk, különösen a szumátrai orrszarvú-populáció megőrzése érdekében.

A kis hím borjút szombaton reggel látták meg a rezervátum munkatársai anyja mellett.

Tíz nappal hamarabb született, mint várták, de szemmel láthatóan jól van, már felállt, járni és szopni is tud. Delilah anyjának, a 23 éves Ratunak szeptemberben született nőstény borja. Korábban, 2016-ban egy hím borja is világra jött.

Forrás: MTI/AP/Indonéz környezetvédelmi és erdőgazdálkodási minisztérium/-

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a kihalás szélén álló fajok között szerepel a szumátrai rinocérosz, amelyből mindössze 30 felnőtt példány maradt. A szumátrai orrszarvúk várható élettartama 35-40 év.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek