Érdekességek a nagyvilágból: Észtország természeti csodái

Az Észak-Európában található Észtország szépségeit és látnivalóit még mindig kevesen ismerik. Pedig az ország szép középkori városokkal, festői tengerparttal és izgalmas, rejtett kincsekkel várja az utazókat. Figyelemfelkeltésként összeszedtünk pár természeti látnivalót, amik miatt már megéri ellátogatni az országba. Tartsatok velünk!

Kihnu, a nők szigete

Kihnu Észtország több mint 2000 szigetének hetedik legnagyobbika. Ide azokat az utazókat várják a lakosok, akik tényleg szeretnének megismerkedni a sziget különleges kultúrájával, azzal, hogy milyen egy matriarchális társadalomban élni. 

Mert ezen a szigeten, bizony a nők intéznek mindent. A változás a 19. század közepén következett be, amikor a férfiak elkezdtek kiszorulni Kihnu mindennapi életétől. A halász- és fókavadász időszakban több hónapig távol voltak az otthonaiktól, így az otthon maradt nők úgy döntöttek, hogy kibővítik a hagyományos női szerepeket, hogy tovább tudjon működni és fejlődni a közösségük.

Azóta ők maguk irányítanak mindent a szigeten. Ez a matriarchális kultúra alakítja ma már Kihnu népviseletét, a nyelvet, a népzenét és a kézműves munkákat is. Mindezek pedig 2008-ban felkerültek az UNESCO kulturális örökségének listájára.

A vízesés, ami télen jégcsodává válik

Észtország északi részén járunk, Ontika és Valaste között, egy gyönyörű tengerpart menti, ősi erdőben. Az erdőn több túraútvonal is keresztül vezet, de az egyik legszebb az, amivel a túrázók elérik az Ontika mészkőfal mentén lezúduló vízesést. A kristálytiszta víz 30 méter magasból zúdul alá. 

Valaste vízesésForrás: ©obscuravibes / atlasobscura.com

Egy ideig egy rozoga rámpa vezetett át a szakadékon, de ezt 2018-ban lecserélték egy jóval stabilabb és biztonságosabb szerkezetre. Ha ezen sétálunk lefelé, végig követhetjük a vízesés irányát. És ha lent, a szakadék alján tovább megyünk az útvonalon, kiérhetünk a világ peremére. Na jó, Észtország peremére, ahol egy szép tengerparti strand vár ránk. Ha lehetőségünk van télen itt járni, talán még azt is láthatjuk, amikor a hideg szél megfagyasztja a vízesés vízpermetét a levegőben. Ez még a helyiek számára is különlegességnek számít. 

Barnamedvék között éjszakázni

Észtország barnamedve állományának durván fele az alutagusei erdőkben él. Az ország északkeleti részén elterülő, sűrű erdős terület elképesztő élményekkel várja a túrázókat, madár- és állatmegfigyelőket.

Alutaguse erdőiForrás: ©Ivo Kruusamägi / wikipedia.org

A fák sűrűjében két medvefigyelő rejtekhely is megbújik, és lehetővé teszi, hogy biztonságban, de az erdő állatai között aludjunk. Mindkét megfigyelőházikó 9 ággyal rendelkezik, és egy hosszú, keskeny ablakkal, amin keresztül megfigyelhetjük és lefotózzuk a kunyhó körüli állatvilágot, főleg az arra járó barnamedvéket.

Séta egy ősi lápon keresztül

Észtország egyik legnépszerűbb nemzeti parkja a Lahemaa Nemzeti Park. Mindössze egy óra autóútra található a fővárostól, ezért kedvelt kirándulási célpont. A Viru Raba, vagyis a Viru mocsár a park egyik legérdekesebb része. A mocsaras tájat kis tavak pettyezik és fák is élnek a területen, tehát a táj nem egy tipikus láp képét mutatja.

A Viru-láp a nemzeti parkbanForrás: ©Lysy / wikipedia.org

Hogy a Viru Bogot könnyebb legyen felfedezni, a park készített egy 5 kilométeres, pallós sétányt, keresztül a lápon. A park közepén található Sagadi, egy kis falu, ahol többet is megtudhatunk a régió kultúrájáról és történelméről. A település csodaszép, rokokó stílusban épült kastélyát, a Sagadi Manort se hagyjuk ki. Az épületegyüttesről (20 épületrész) és parkjáról már 1469-ben is említést tesznek a fennmaradt okiratok.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek