Ez a bűbájos település lett az Év Európai Városa

A londoni székhelyű Academy of Urbanism nonprofit szakmai szervezet egy holland településnek adta az idei Év európai városa elismerést. A 160 ezer fős holland városka, amely Amszterdamtól 40 kilométerre délkeletre található, azzal nyerte el a zsűri tetszését, hogy magas életminőséget biztosít lakosainak, és a progresszív tervezés és az innováció mellett megőrizte egyedülálló örökségét és karakterét, írja az NL Times.

AmersfoortForrás: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

A város nem más, mint az Utrecht tartományban elhelyezkedő Amersfoort, amely egy jó állapotban megmaradt középkori óvárossal is rendelkezik, valamint itt található a híres absztrakt festő, Piet Mondrian szülőháza.

AmersfoortForrás: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

"Amersfoort polgárai jólétére és boldogságára összpontosít, az autóhasználat korlátozására irányuló törekvésektől kezdve a változatos és jó minőségű, megfizethető otthonok biztosításáig" – mondta a zsűri.

A díjért még két másik város volt versenyben, a spanyolországi Estepona és az angliai Exeter.

AmersfoortForrás: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

A zsűri többek között a városfejlesztés minősége, a társadalmi kohézió, a fenntarthatóság és az önkormányzatiság alapján értékelte a városokat. Amersfoorti látogatásuk során kerékpárral látogatták meg a Kattenbroek nevű történelmi városközpontot, a Wagenwerkplaats nevű, ipari épületekben berendezett rendezvényközpontot, valamint a település legújabb negyedét, a Vathorstot.

AmersfoortForrás: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Lucas Bolsuis, Amersfoort polgármestere örömét fejezte ki a díj kapcsán: "Nemzedékek munkája kell egy város felépítéséhez. Amersfoort hatalmasat nőtt és modernizálódott 50 év alatt, de a történelem és az emberek mindig is központi szerepet játszottak." A díj szerinte hivatalos elismerés minden amersfoortinak, aki nap mint nap együtt dolgozik azon, hogy a várost különlegessé tegye.

Amersfoort a második holland város, amely elnyerte a díjat, Rotterdam 2015-ös sikere után. Az év európai városai között szerepel még Berlin, Koppenhága, Lisszabon, Bilbao, Antwerpen és Edinburgh.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek