Látványos hullócsillagokban és tűzgömbökben gyönyörködhetünk a héten

Különleges égi jelenségeknek lehetünk szemtanúi mostanság. Egy részt az Aurora Borealis, azaz a sarki fény már hazánkban is láthatóvá vált, csodás fényeket varázsolva az égboltra. Ezen a héten ráadásul az Északi-Tauridák és a Déli-Tauridák külön-külön napokon tetőznek, ennek köszönhetően, ha az időjárás is kegyes lesz, akár több hullócsillagot is láthatunk egyszerre. 

A Tauridák meteorraj az ősz egyik leglátványosabb égi jelensége

A kép illusztráció.
Forrás: Shutterstock/Astrostar

A Tauridák meteorraj a Bika (Taurus) csillagképről kapták a nevüket és bár kevesebb, mint 10 hullócsillagot kínálnak óránként a csúcsidőszakban, azonban nagyon látványos tűzgömbök jellemzik őket. A meteorraj két komponensből áll, a Déli-Tauridákból és az Északi-Tauridákból.

A Déli-Tauridák meteorraj csúcspontja november 6-án, hétfőn késő este lesz látható – bár a meteorzápor valójában szeptember 23-tól december 8-ig tart. Az Északi-Tauridák meteorraj tetőzésére pedig november 11-én, szombaton éjjel lehet számítani.

Az égbolt kevésbé lesz ideális a Déli-Tauridák számára, ugyanis a Hold éjféltől fényesen fog ragyogni, és emiatt nem valószínű, hogy lehet majd látni őket. Az Északi-Tauridák csúcsát azonban egy kifejezetten halvány fényű holdsarló kíséri majd, és bár tiszta éjszakára lesz szükségünk, de ekkor van a legnagyobb esély arra, hogy hullócsillagokat vagy tűzgömböket láthassunk – írják a Live Science oldalán.

A hullócsillagok a föld légkörében a súrlódás következtében hirtelen áttüzesednek és láthatóvá válnak, illetve fénycsíkokat húznak az éjszakai égbolton.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek