Megint elkezdődött a vadlovak kilövése Ausztráliában

Jóváhagyták a helyi hatóságok a vadlovak helikopteres kilövését az egyik legnagyobb ausztráliai nemzeti parkban. Az állatvilág megóvását célzó döntés azonban nagy vitát váltott ki. Az intézkedés szörnyen kegyetlennek tűnik, de a szakemberek szerint az őshonos fajokat kihalás fenyegeti a területen, és az egész ökoszisztéma veszélyben van a vadlovak túl nagy száma miatt. 

Egy brumby csapatForrás: ©Robyn MacRae / Wikipedia.org / CC-BY-2.0

Ausztráliában csak brumby néven emlegetett vadló mintegy 19 ezer egyede él a Kosciuszko nemzeti parkban, az ország déli részén. Új-Dél-Wales állam hatóságai 2027-ig háromezerre akarják csökkenteni a számukat. A parkőrök már most tűzfegyverrel vagy csapdával csökkentik a számukat, illetve szállítják át őket más területekre. Penny Sharp, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere szerint azonban ezek az intézkedések elégtelenek.

A hatóságok azért tartják ártalmasnak a vadlovakat, mert növelik a talajeróziót, lelegelik vagy letapossák a növényzetet, lerombolják az üregeket, konkurenciát jelentenek a többi állatnak az élelemért és a menedékért folyó küzdelemben, és az ivóhelyeket is beszennyezik.

A helikopteres kilövést 2000-ben már alkalmazták egy rövid ideig. Akkor több mint hatszáz vadlovat lőttek ki három nap alatt. Ausztráliában a vadlovak száma a 400 ezret is elérheti az Invazív Fajok Tanácsa nevű ausztrál civil szervezet szerint, amely üdvözölte Új-Dél-Wales döntését. A dél-ausztráliai államban a vadlovak száma 15-18 százalékkal növekszik évente, azaz jóval több példánnyal, mint a jelenlegi módszerekkel kiirtott lovak száma - közölte a szervezet szóvivője.

A másik oldal, vagyis a kilövés ellenzői szerint a vadlovak hozzátartoznak az ausztrál nemzeti öntudathoz, ezért nem szabadna csökkenteni a számukat.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek