Mindenki ide vágyik: A legtrendibb európai városnegyedek 2023-ban

A Time Out brit utazási magazin minden évben összeállítja a világ legdivatosabb, legnépszerűbb városnegyedeinek a listáját. Olyan kerületeknek megy utána, ahol a legizgalmasabb éttermek, bárok, kulturális terek nyílnak, ami a helyieket és a látogatókat is vonzza.

A felmérést városlakók bevonásával végzik, és idén több mint 12 ezren mondták el véleményüket, és nevezték meg szülővárosuk azon kerületeit, ahol most mindenki szeretne lenni. A magazin szerkesztői ezután leszűkítették a választékot a városokból származó szerkesztőik és helyi szakértők segítségével, akik mindenkinél jobban ismerik városukat. A rangsorolásához olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a közösségi és társadalmi vállalkozások, a nyílt és zöldterületekhez való hozzáférés, valamint a virágzó utcai élet. A listából kiválogattuk az európai helyszíneket, ezek közül mutatjuk az első ötöt.

Smithfield - Dublin

A dublini Smithfield egy olyan hely, ahol a hagyományok és az aktivizmus egymás mellett él. Ahol a régi helyek együtt léteznek az izgalmas új vállalkozásokkal. Nem csak olyan történelmi kocsmákat találunk itt, mint a tradicionális ír zene otthonaként ismert The Cobblestone, hanem olyan új vállalkozásokat is, mint a Third Space. Ez a társadalmilag elkötelezett kávézó olyan különlegességeket kínál, mint a házi készítésű kolbásztekercs vagy a szalonnás lekvár, miközben folyamatosan jobb hellyé teszi a környéket.

Stoneybatter és SmithfieldForrás: 2022 4H4 PH/Shutterstock

Bár a régi smithfieldi kísértetjárta helyek is megmaradtak, a mellettük lévő egykor üres tereket mára független bárok, vegánbarát éttermek, kézműves kávézók és kovászos pizzát kínáló helyek népesítik be.

Carabanchel - Madrid

A madridi körgyűrűn kívüli Carabanchel, amely korábban a munkásosztály lakónegyedeként volt ismert, mára a város legújabb Sohojává változott. Divatos művészeti galériákkal és kreatív vállalkozásokkal van tele. A helyiek egy része régóta itt él, de útjukat a hagyományos élelmiszerpiacok felé mára olyan művészek keresztezik, akik azért költöztek ide, hogy elmeneküljenek a belváros nyüzsgéséből.

CarabanchelForrás: 2021 David Spence del Valle/Shutterstock

A környék folyamatosan vonzza a modern művészet és a dizájn képviselőit, mint például a fiatal építészkollektíva, a Casa Antillón és Madrid legnagyobb és legmerészebb művészeti galériája, a Veta. De a régimódi helyi ízek még mindig erősek. Ugorjunk be a La Casa de los Minutejosba egy tapasra, és állítólag még mindig itt kapható a legjobb disznófül, a madridiak hagyományos étele. A környék zöldterületei is megújultak, mint például a Finca Vistalegre palotáinak lenyűgöző kertje, amely nemrég nyílt meg a nagyközönség számára.

Havnen - Koppenhága

Camilla van Deurs, Koppenhága városi építésze Havnent, Koppenhága kikötőjét a város nappalijaként írja le. Ez az a hely, ahova a városlakók játszani jönnek, legyen szó csónakázásról, gumimatracon lebegésről, paddle boardozásról, kajakozásról vagy szimpla fürdőzésről. A helyiek úsznak, napenergiával működő csónakokkal vágnak neki a víznek, de ingyen is bérelhetnek kajakot, ha összeszedik a szemetet a vízről evezés közben, és városi horgászatra is van lehetőség.

NyhavnForrás: Shutterstock

A Havnen bármely koppenhágai kikötő melletti területet jelentheti a déli Sydhavntól az északi Nordhavnig, de Nyhavn környékén a legélénkebb az élet. Itt a Dán Királyi Színház néz a vízre, a Kissing Bridge pedig a vadonatúj Operaparkba vezet. A területen számos új vállalkozás nyitott meg mostanság, köztük például a Hart Bageri Holmen pékség és az új városi oázis, a Papiroen.

Isola - Milánó

Az Isola név szigetet jelent, ami onnan ered, hogy a kerületet a mellette futó vasútvonal elvágja Milánó többi részétől. 2015-ig pedig nem sok mindenkinek volt oka átkelni ezen a határon. Hét évvel és egy teljes átalakulással később Isola magáénak tudhatja a Milánó legmenőbb kerülete címet. Ez a nyüzsgő, energikus negyed színes utcai művészetnek, kiváló bároknak és éttermeknek (Bob, Frida, Ratana és Casa Ramen), valamint olyan független üzleteknek és galériáknak ad otthont, amelyek ritkaságnak számítanak az olasz város más részein. (Vintage termékekért keresd az Ambroeust, kreatív inspirációért pedig a Key Gallery!).

Milánó, IsolaForrás: 2021 Pierluigi.Palazzi/Shutterstock

De amiért ez a környék kiemelkedik, az az, ahogyan megőrzi helyi jellegét, ahol az új keveredik a régivel. A régóta működő heti szabadtéri piac friss termékekkel látja el a közösséget, a helyi hentes vagy virágárus mindenkinek tudja a nevét, az építészet pedig az 1920-as évek elegáns épületeitől a Case di ringhiera-ig terjed, amely egyfajta Milánó-szerte elterjedt hagyományos lakástípus, mely a függőfolyosóiról ismert.

West - Amsterdam

A holland örökség és a nemzetközi energia egyedülálló keveréke ez a stílusos, hangulatos, kreatív energiákkal telt terület. A Jordaan és a Museumkwartier turistaparadicsomokkal határos Amsterdam West megőrizte helyi jellegzetességeit, annak ellenére, hogy a környék tele van olyan esztétikai és építészeti tulajdonságokkal, amelyeket rendszeresen Amszterdamhoz asszociálunk. Az olyan utakat, mint a De Clercqstraat, a Kinkerstraat és az Overtoom, magas, keskeny téglaépületek szegélyezik, amelyekből butikok, multikulturális éttermek és divatos kávézók nyílnak. De más utcákon békés lakónegyedeket és csatornákat találsz, amelyeket érdemes lassú tempóban felfedezni.

AmszterdamForrás: 2018 Shevchenko Andrey/Shutterstock

Itt található a Museum Het Schip épületkomplexuma, amely élő tisztelgés az Amszterdami Iskola építészeti stílusa előtt, a Westerpark közösségi tere, amely egyszerre egy gyönyörű zöldterület és egy felújított ipari terület, tele menő bárokkal és üzletekkel; valamint a De School, Európa egyik vezető éjszakai klubja.

Forrás: Time Out

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek