Híres művészek otthonai, melyek a mai napig látogathatók

Egy művész otthonába belépni vitathatatlanul a legszemélyesebb és legszentebb módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a munkásságával, és megismerjük, hogyan élt és alkotott egykoron.

Manapság sok művészalapítvány gondosan ügyel arra, hogy megőrizze vagy helyreállítsa azokat az otthonokat és műtermeket, ahol régebben híres művészek éltek. Az AD összegyűjtötte a világ leghíresebb művészotthonait, amelyeket meg is látogathatunk. 

Vincent van Gogh (London)

1873 és 1874 között Vincent van Gogh egy György-korabeli házban élt a londoni Brixtonban, miközben műkereskedőként dolgozott egy közeli galériában. Azóta a Hackford Road 87. szám alatti házat felújították, és nyitva áll a nagyközönség számára olyan túrákra, amelyek kiállított levelek és dokumentumok segítségével bemutatják, hogy a londoni idő milyen hatással volt Van Gogh későbbi munkásságára. A Van Gogh-ház azonban nemcsak a holland festő mesteri munkáit és Londonban eltöltött éveinek emlékét őrzi, hanem a feltörekvő, kortárs művészek számára is megjelenési lehetőséget biztosít, ahol kiállításokat rendezhetnek műveikből.

Pablo Picasso (Málaga, Spanyolország)

A kubista festő Málagában, Spanyolországban született 1881-ben, a város szívében, a Plaza de la Merceden. A város nagy hatással volt a fiatal festőre, egykori szülőházát Spanyolország királya és királynője történelmi épületnek minősítette 1998-ban. Ma a látogatók a múzeummá alakított otthonban felfedezhetik Picasso munkáinak egyik legteljesebb és leglenyűgözőbb gyűjteményét, valamint Francis Bacon, Max Ernst, Joan Miró és más művészek alkotásait a több mint 3000 darabos kiállításon. 

Claude Monet (Giverny, Franciaország)

A francia impresszionista festő több mint négy évtizedet töltött Normandiában, Giverny-ben, egy kis faluban a Szajna mentén. Monet 1883-tól a haláláig, 1926-ig élt és dolgozott ebben a jellegzetes francia vidéki stílusú otthonban, melynek falai világos rózsaszínre vannak festve, smaragdzöld spalettákkal tarkítva, és amelyet kúszó szőlőfürtök és virágok borítanak. A festő egy csodálatos kertet gondozott itt – úgy érezte, hogy ez élete legszebb munkája, amiben aprólékosan megtervezte a virágfajtákat és egy tavirózsákkal teli tavat, mellette síró fűzfákkal. A látogatók sétálhatnak a kertekben, és a házbais bekukkanthatnak, hol készítette Monet a leglenyűgözőbb munkáit.

Frida Kahlo (Mexikóváros)

A híres Casa Azul Mexikóváros Coyoacán negyedében, egy kívül-belül kobaltkék ékszerdoboz, amely megtestesíti a csodálatos Frida Kahlo esszenciáját. Itt született, élt, dolgozott, alkotott férjével, a szintén híres festő, Diego Riverával, majd itt is halt meg 1954-ben. Az otthont múzeummá alakították, amely őrzi és kiállítja Kahlo életének műalkotásait és műtárgyait: ruháit, fényképeit, ékszereit, kerekesszékét, valamint bútorait. Az otthon és a múzeum tele van mindkét művész műalkotásaival, valamint más mexikói népművészek darabjaival.

Salvaldor Dalí (Portlligat, Spanyolország)

Salvador Dalí Portlligat-öbölben elhelyezkedő aszimmetrikus lakhelye eredetileg egy egyszerű halászkunyhónak épült, amelyet a művész apránként formált a saját ízlésére. Negyven év leforgása alatt egy 20 négyzetméteres könyvtárral és szalonnal, műhellyel, ebédlővel és hálószobával bővítette ki otthonát. Az épület  bővelkedik abszurd geometriai formákban, lépcsőzetes tetőkkel, ívelt bejáratokkal és különböző méretű és alakú, egyedi ablakokkal, amelyek mindegyike más-más kilátást nyújt Spanyolország mélykék öblére.

Ha kíváncsi vagy további híres művészek otthonára, olvasd el a teljes cikket az AD oldalán.

(A borítóképen Monet háza látható, Giverny-ben, forrás: Shutterstock/Andre Quinou)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek