Részlegesen lezárták a Galápagos-szigeteket madárinfluenza gyanúja miatt

A legfrissebb hírek szerint, bizonyos részeit le kellett zárni a Galápagos Nemzeti Partnak, mivel a szakemberek a napokban három madárinfluenzában elhullott madarat is találtak a területen. Hogy
a vírus ne terjedhessen tovább az ecuadori szigeten, ezért biztonsági intézkedéseket vezettek be.
A nemzeti park (PNG) közleménye szerint "A napokban megvizsgált öt minta közül három pozitív lett az H5N1 madárinfluenza vírusra."

Egy szép kis példány a galápagos-i Darwin-pintyek közülForrás: Unsplash.com

A PNG szerint a Galápagos-szigeteken körülbelül 78 endemikus és őshonos madárfaj él, amelyek közül sok Ecuador szárazföldi részébe vándorol. A madárinfluenza-riasztásra reagálva aktiválódtak a Galápagos Nemzeti Park sürgősségi egészségügyi protokolljai. Többek között lezártak két látogatói oldalt az Española szigeten, mivel ez az egyetlen hely, ahol a veszélyeztetett hullámos albatrosz fészkel. Ennek a madárfajnak az egyedei között még nem jelentettek megbetegedéseket - olvasható a Travelnews.ch cikkében.

A valaha dokumentált legnagyobb madárinfluenza-hullám jelenleg a madarak között tombol, és több kontinensen is átnyúlik. A kórokozó elsősorban a madarakat érinti, de az utóbbi időben szórványosan számos emlősfajban, például mosómedvékben, rókákban és nyestekben is előfordult.

A szakértők szerint már nem zárható ki az emlősök közötti közvetlen átvitel. Ami azt jelzi, hogy a H5N1 vírus alkalmazkodik az emlősökhöz, és ezért veszélyesebbé válhat az emberre is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek