Felfedezték Izrael legrégebbi városkapuját

Izrael eddigi legrégebbi, mintegy 5300 éves városkapuját fedezték fel a régészek Kirjat Gat város iparnegyedénél - adta hírül az MTI. A régészek akkor bukkantak rá az eltemetett romokra, mikor új vízvezetékek lefektetése előtt végeztek feltárást a Tel Erani nevű ásatási dombon.

Először tártak fel ekkora kaput a korai bronzkorból.Forrás: Facebook/Israel Antiquities Authority/Yoli Schwartz

A korai bronzkorra datált, i. e. 3300 körül épített ókori város kapuja és annak erődrendszere azt mutatják, hogy Izrael földjén és Földközi-tenger déli partvidékén sokkal előbb megindult az urbanizáció, és a városias települési formák kialakulása, mint eddig gondolták.

Az eddig ismert legkorábbi kapu, Tel Arad körülbelül 300 évvel későbbre datálható kapuszerkezete volt.

A most feltárt másfél méter magasságig megmaradt városkapunál nagy kövekből épített út vezetett a településre. Két, hatalmas kövekből emelt torony szegélyezte a kaput, közöttük napon kiszárított vályogtéglák sorakoztak. A város bejárata a korábbi ásatások során már feltárt várfalakhoz kapcsolódott.

Az 5300 éves városkapu IzraelbenForrás: Facebook/Israel Antiquities Authority/Emil Aladjem,

"Először tártak fel ekkora kaput a korai bronzkorból. A kapu és az erődfalak megépítéséhez távolról köveket kellett szállítani, sárból téglákat kellett gyártani, és fel kellett húzni az erődítmény falait. Ezt nem tehette meg egy vagy csak néhány ember, hanem olyan társadalmi szerveződés bizonyítéka, amely az urbanizáció kezdetét jelenti"- hangsúlyozta az ásatásokat vezető régész, Emily Bischoff.

Az újonnan feltárt kapu azért fontos felfedezés, mert korábbra teszi az urbanizációs folyamat kezdetét Izrael földjén. Az IAA korábbi ásatásai alapján ezt az i. e. negyedik évezred végére datálták, de a Tel Eraniban folytatott feltárások a folyamatot korábbra, az i. e. negyedik évezred utolsó harmadára keltezik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek