12 érdekesség Bob Marley, a reggae és a rum hazájáról: Jamaica

Bob Marley és a reggae, dús, trópusi esőerdők, mennyei óceánparti strandok, kókuszdió, rum, vízesések, és meleg vizes források. Jamaica valóságos álomnak tűnhet, már csak a távolság miatt is, pedig lehet, hogy a jövőben könnyebben utazhatunk ide, mint gondolnánk.

Ahogy korábban írtuk, az ország a turisztikai minisztere Edmund Bartlett az atlétikai világbajnokság idején Budapesten járt, és nem csak azért, hogy a jamaicai versneyzőknek drukkoljon, hanem azért is, hogy az ország turizmusért felelős szereplőivel tárgyaljon arról, hogyan lehetne a két ország között erősíteni az idegenforgalmi kapcsolatokat. Bár jelen pillanatban még a repülőjegy ára igen borsos, de új légi összeköttetés létrehozását is fontolgatják Berlinen keresztül.

Jamaicában találhatók a világ egyik legszebb strandjaiForrás: Shutterstock/Ralf Liebhold

A hírek kapcsán összegyűjtöttünk pár érdekességet erről a Karib-tengeren fekvő szigetországról, melynek fővárosa Kingston, hivatalos nyelve az angol:

1. Kezdjük is rögtön a zenével; Jamaica ugyanis az az ország, aminek saját soundtrackje van. Itt született a reggae legenda Bob Marley, de a reggae-n kívül az ország öt különböző műfajjal is megajándékozta a világot: innen származik a mento, a ska, a rocksteady, a dub és a dancehall is.

2. A reggae lélekemelő hangjai elengedhetetlen részei a sziget identitásának. Ez a Kingston utcáin született stílus több mint zenei műfaj, filozófia és életforma is egyben, amely szorosan összefügg a békét, a szeretetet, az egységet és a toleranciát képviselő rasztafariánus eszmékkel. Az elnyomással szembeni ellenállást, a társadalmi igazságosságot és a békét hirdető erőteljes szövegekek és felemelő dallamok az egész világot meghódították.

Bob Marley tribute banda Saint Ann Parish-benForrás: Shutterstock/Lost Mountain Studio

3. A jamaicai táj szépsége páratlan. A őslakosok, a tainók a „fa és víz földjének" nevezték a szigetet, amire jó okuk volt! A trópusi éghajlatnak köszönhetően dús növényzet és számtalan folyó, patak és vízesés borítja, amelyek közül sok kiváló helyszín a rafting-túrák kedvelőinek.

Jamaica egyik folyójaForrás: Shutterstock

4. A szigetországban rengeteg meleg vizű természetes ásványi forrás bújik meg, amelyekről úgy tartják, hogy terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek. Emellett itt találhatóak a világ egyik legszebb strandjai is. Mintegy 50 szabadstrand található a szigeten, melyek közül a leghíresebbek a Negril és a Doctor's Cave Beach Montego Bay-ben.

A szigetország természetes ásványi forrásainak gyógyító hatást tulajdonítanakForrás: Shutterstock

5. Mintegy 329 madárfaj él Jamaicán. A Blue and John Crow Mountains Nemzeti Park dús erdeiben mind az összes megfigyelhető, köztük az endemikus, azaz csak a szigeten élő fajok is. Hallgathatjuk a hegyi boszorkánygalamb (Mountain Witch Dove ) titokzatos hívását vagy az este hazarepülő zöld papagájok harsány csacsogását. Tudsz elég nyugodtan ülni ahhoz, hogy kézzel etess meg egy kolibrit? De nem csak a madarak sokfélék: Jamaica több mint 200 egzotikus orchideafajnak ad otthont, amelyek közül 73 őshonos.

6. A tainók a spanyol hódítások után a rabszolgaság és a betegségek következtében a kihalás szélére kerültek. A 19. század során spanyol és brit országok felszabadított afrikai rabszolgákkal segítették benépesíteni a szigetet, és ma is sokan az első telepesek leszármazottai.

Ocho Rios, JamaicaForrás: Shutterstock/byvalet

7. Az ország nemzeti mottója az „Out of Many, One People" (Egy nép a sok ember közül), ami a lakosság többnemzetiségű gyökereire utal. Jamaica a különböző kultúrák gazdag olvasztótégelye. Sokszínű kultúrájuk a taínói, afrikai, indiai, spanyol, kínai, német, portugál, szír, libanoni, angol, ír, francia és walesi hatások keveréke, amelyek ételeikben, helyneveinkben, építészetükben, zenéjükben, táncunkban, a folklórban és a nyelvükben is kifejezésre jut.

8. Bár Jamaicáról sokan asszociálnak a rasztafárikra, meglepő módon a raszták a teljes lakosság kevesebb mint 5%-át teszik ki.

A Blue Mountains gyönyörű esőerdőiForrás: Shutterstock/Marc Stephan

9. A hatalmon lévőkkel szembeni bizalmatlanság kultúrájuk szerves része. A jamaicaiak jobban bíznak a barátokban és a családban, mint bármely hivatalos státusszal rendelkező személyben. Például szívesebben kötnek üzletet barátokkal és családtagokkal, mint hogy a bankhoz menjenek kölcsönért.

10. Mivel a sziget lakói a világ mind a négy sarkából származnak, a jamaikai konyha számos kulináris hatás keveréke. Az ország nemzeti étele a sózott tőkehalból és egy trópusi gyümölcsből, az akiszilvából készült egytálétel, az Ackee és a Saltfish, valamint a pácolt, grillezett csirke, azaz a jerk chicken, a currys kecske- vagy birkahús, valamint az ökörfark lóbabbal.

Egy tipikus jamaicai étel, a jerk chickenForrás: Shutterstock/From My Point Of View

11. Itt gyártják a világszerte ismert és igen borsos árú Blue Mountain Coffee-t, az egyik legritkább kávét a világon. 1 kilogramm szemes kávéért 150 ezer forintért juthatunk hosszá.

12. Az ország nemzeti itala, a rum a 17. század óta fontos része az ország történelmének. Kellemes meglepetés lehet a rumínyencek számára, hogy ebben az országban található négyzetméterenként az egyik legtöbb rumbár.

Forrás: Visit Jamaica, TheFactFile.org, címlapkép forrása: Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek