Lélegzetelállító kilátás Európa legszebb városaira - híres óriáskerekek

Az óriáskerekek a gyermekkor, a vurstlik, és a felhőtlen szórakozás szimbólumai. A kabinokban ülve úgy érezzük, hogy egy új, varázslatos világba csöppentünk, ami csak a miénk, és ahonnan élvezhetjük a városra nyíló csodálatos kilátást. Mutatjuk Európa legszebb és legnagyobb óriáskerekeit. 

1. Bécs, Ausztria

A bécsi Práterben álló óriáskerék a város egyik jelképe. Itt majdnem 65 méteres magasságból nyílik lélegzetelállító kilátás a városra. A bécsi óriáskereket 1897-ben állították fel Ferenc József császár trónra lépésének közelgő 50. jubileuma tiszteletére. 

A bécsi óriáskerék a PráterbenForrás: Shutterstock/Redfox1980

Tavaly óta rendkívüli adrenalin löketben lehet itt részük a különösen merészeknek, ugyanis az óriáskerék 9.számú platformján létrehoztak egy üvegpadlós acélszerkezetet, amelynek nincsenek oldalfalai, se teteje. A látogatókat kizárólag hevederek biztosítják, és így városnézéssel társított, páratlan magassági mámorban lehet részük.

2. München, Németország

Óriáskerék az OktoberfestenForrás: Shutterstock/Foottoo

A híres müncheni Oktoberfest egyik fő attrakciója az 1880-ban állított óriáskerék, amely egykor még csak 12 méter magas volt. Az évente több mint 6 millió látogatót vonzó fesztiválon a látogatók ma már az 50 méter magas óriáskerékről szemlélhetik az esmenyéket.

3. London, Egyesült Királyság

A London Eye 135 méteres magasságával a legnagyobb óriáskerék Európában, és jelenleg a 4. legmagasabb a világon. A Temze partján álló óriáskeréken egy időben összesen 800 ember utazhat.

A London Eye a Temze partjánForrás: iris Vallejo/Pixabay

Az évente több százezer látogatót vonzó látványosság a világ egyik legkedveltebb eljegyzési helyszíne is, ugyanis eddig összesen több mint 5000 lánykérés történt az óriáskerék tetején. 

4. Párizs, Franciaország

A Roue de Paris egy 60 méter magas szerekezet, melyet a 2000. évi millenniumi ünnepségekre építettek fel a Concorde téren, Párizsban. Ez az óriáskerék az egyik legnagyobb szétszerelhető és áthelyezhető monstrum, amelyet egy speciális csapat 72 óra alatt állít fel, illetve 60 óra alatt szerel szét. 

A Roue de Paris a Concorde térenForrás: Shutterstock/Ulyssepixel

Az óriáskereket minden évben a téli szezonban állítják fel. Párizs csodás látványát a magasból a kicsik és nagyok március elejéig élvezhetik. Az óriáskerék 42 gondolája egyenként 8 ember befogadására képes, kétféle sebességgel forog és esténként 50 000 égő világítja meg. 

5. Tibidabo, Barcelona, Spanyolország

A Tibidabo óriáskerékből látni egész BarcelonátForrás: Shutterstock/Irina Papoyan

A Tibidabo-hegyen található Spanyolország legrégebbi, 1901-ben megnyílt vidámparkja, ahol az egyik legnépszerűbb attrakció a színes kabinokkal rendelkező óriáskerék. Nem mindennapi élményben lehet része azoknak, akik óriáskeréken ülve gyönyörködhetnek Barcelona látványában.

6. Hága, Hollandia

A SkyView de Pier az első óriáskerék, amelyet Európában a tenger felett építettek meg. A scheveningeni mólóra épült, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik, hogy felülről láthassuk Hága városát.

A Skyview Pier a tenger felett HollandiábanForrás: Shutterstock/Olena Tselykh

A zárt, klimatizált kabinok 50 méteres magasságba repítik az utazókat, ahonnan élvezhetik a csodálatos kilátást az Északi-tengerre, és ha szerencséjük van, még Rotterdamot is láthatják. 

7. Budapest, Magyarország

Végül, de nem utolsó sorban nem hiányozhat a listáról Budapest óriáskereke sem, ahonnan a város összes nevezetessége látható teljes panorámában, a dunai hajóktól a Budai Váron át egészen a pesti templomtornyok sokaságáig.

A budapesti óriáskerék az Erzsébet térenForrás: Shutterstock/Zgphotography

Magyarország legmagasabb, 60 méteres mobil óriáskereke 2013 óta ékesíti az Erzsébet teret. A Budapest Eye 332 fő befogadására képes, 42 db nyolcfős, légkondicionált, zárt kabinnal, valamint egy négyfős VIP-kabinnal is rendelkezik. 

Forrás: europeanbestdestinations.com, netkoffer.hu, getyourgide.com, oriaskerek.com, wien.info

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek