Árvízveszély miatt sok turistaösvény járhatatlanná vált Szlovákiában

A hétvégi heves esőzések miatt sok helyen árvízveszély keletkezett Szlovákia keleti régióiban, a Magas Tátrában pedig több patak ki is öntött, ezért számos turistaösvény járhatatlanná vált - adta hírül az MTI.

A Magas-Tátrában több turistaútvonalat is lezártak a viharos időjárás miattForrás: Shutterstock/Edgars Butans

A hétvégén kialakult árvízveszély miatt 35 - főként a rozsnyói (Roznava) és a rőcei (Revúca) járásokban lévő - településen hirdettek ki rendkívüli helyzetet, közülük 15 településen a legmagasabb fokú riasztás van érvényben - írta a Belügyminisztériumra hivatkozva a TASR közszolgálati hírügynökség.

A régiókban több alsóbb rendű utat, pincét, helyenként épületek földszintjét is elárasztotta a víz. A helyzet stabilizálódni látszik, de a hatóságok figyelmeztetnek, hogy a vízzel elárasztott utakat - amennyiben lehetséges - inkább kerüljék el a közlekedők. A szlovák hegyimentők (HZS) tájékoztatása szerint a hegyekben - főként a Magas Tátrában és a Szlovák Paradicsomban - járhatatlan számos turistaösvény, az utóbbiban több szurdokot le kellett zárni az árvízveszély miatt.

A meteorológiai szolgálat jelentése szerint Kelet-Szlovákiában a hétvégén egy nap alatt 40-80 milliméternyi eső esett. Az esetenként erős széllel kísért eső következményeinek elhárítására csak vasárnap 146 helyszínre kellett kiszállniuk a tűzoltóknak, legtöbbször Kassa megyében. A szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) hétfői előrejelzése szerint a nap folyamán az ország nyugati részében, elsősorban Pozsony megyében kell számítani erőteljesebb szélre, ami miatt elsőfokú riasztást adtak ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek