Elárasztotta az eső az aggteleki barlangot, de támad a Sajó és a Tarna is

Úszik az árban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egy része. Az Aggteleki-karszton extrém mennyiségű csapadék hullott, emiatt nem látogatható az aggteleki barlang egy része. A barlangi árvízhelyzet miatt a Vörös-tói középtúra határozatlan ideig nem indul, közölte az Aggteleki Nemzeti Park honlapján és a közösségi oldalán.

A tájékoztatás szerint a napokban még további jelentős esőzésekre lehet számítani a területen.
A túra útvonala nagyrészt a Styx-patak medre mentén halad, amelyben nagyobb esőzések vagy hóolvadások után valósággal végigdübörög a víz, írja az MTI.

Míg a barlangban az esővíz miatt van lezárás, addig A Sajó és a Tarna áradása miatt országszerte jelenleg 510 kilométeren árvízvédelmi készültség van.

A boon.hu cikkében Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője elmondta, hogy a Sajó és Tarna teljes magyarországi szakaszán harmadfokban védekeznek. Ez 24 órás, megerősített figyelőszolgálatot jelent, ugyanakkor a lakosság kitelepítésre sehol sincs szükség.íme, egy tegnapi felvétel a megáradt Sajóról!

A Sajó miatt január 18-án este lezárták a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Putnok és Sajóvelezd közötti mellékút közel 1,5 kilométeres, illetve 2023. január 19-én hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű út 1 kilométeres szakaszát.
(Címlapkép: Norbert László Kis/Pixabay- illusztráció)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek