Elnémították a történelmi harangot, a helyi lakosok most nem tudnak aludni nélküle

Egy történelmi olasz harangtornyot nemrégiben elnémítottak válaszul a panzió-tulajdonosok tiltakozására, akiknek vendégei panaszkodtak a zajra – de néhány helyi lakosnak hiányzik a harangszó, és kijelentették, hogy nem tudnak aludni nélküle – írja a CNN. 

Pienza harangja éjféltől reggelig nem szólForrás: Shutterstock/Dragoncello

A toszkán Pienza városának főterén álló óratoronyban körülbelül 560 éve harangoznak. Manolo Garosi, Pienza polgármestere elmondta, hogy a harang most éjféltől reggel 7 óráig nem szól, hogy megfeleljen a 2017-es zajszennyezési szabálynak.

A helyi panziók lakói és tulajdonosaik korábban arra panaszkodtak, hogy 18 hónappal ezelőtt digitalizált harangszó meglehetősen zavarja őket. A város lakosainak egy részét azonban ébren tartja a szokatlan éjszakai csend, és hiányzik nekik a megszokott harangszó. 

„Mi itt születtünk, és hozzászoktunk, hogy hallhatjuk a hangját a holt éjszaka közepén. Az élet jele volt ez a teljes csendben" – mondta egy helyi lakos a RAI-nak.

Régi épületeivel, szűk macskaköves utcáival és a dombtetőn elhelyezkedő, a toszkán tájra nyíló panorámájával Pienza régóta vonzza a turistákat. Az UNESCO által védett város történelmi központját a 15. század végén II. Piusz pápa alakíttatta át a reneszánsz „ideális város" elvei szerint. Mint az első reneszánsz város, Pienza – amelyet Piusz saját tiszteletére nevezett el így – jelentős helyet foglal el az olasz és a globális városfejlesztés történetében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek