Videó: Porrá égett Nápoly ikonikus rongyos szobra

Jelentős méretű tűz borította el a Piazza Municipiót Nápolyban, ahol Michelangelo Pistoletto a Rongyok Vénusza szobra a lángok martalékává vált – adta hírül a CNN.

A tűzoltók sikeresen megfékezték a lángokat, és lezárták a területet. A hatóságok még vizsgálják, hogy mi okozta a tüzet, fennáll a szándékos gyújtogatás gyanúja is. Nápoly polgármestere, Gaetano Manfredi döbbenetét fejezte ki a nagy valószínűséggel erőszakos cselekmény miatt, és hozzátette, hogy a vandalizmus nem állhat a művészet útjába, és az installációt újra fogják készíteni.

A hatóságok már elemzik az utcai kamerák felvételeit, és reméljük, hogy lesz néhány nyom, ami segít az elkövetők azonosításában" – mondta Antonio De Iesu nápolyi biztonsági tanácsos.

A Rongyok Vénusza szobor, amikor még épségben állt Nápoly terénForrás: Shutterstock/Foto Cantile

A Rongyok Vénuszát a Napoli Contemporanea 2023 (Kortárs Nápoly 2023) kiállítás első installációjaként mutatták be. A program azzal a céllal jött létre, hogy teret adjon a kortárs művészetnek a város utcáin és terein.

Pistoletto a mű első változatát először 1967-ben készítette el: a szerelem, a szexualitás, a szépség és a termékenység római istennője, Vénusz áll egy halom rongy előtt. A ruhahalmaz azokból a szövetdarabokból készült, amelyeket a művész Tükörfestményeinek tisztításához használt. A műnek számos változata látható a világ múzeumaiban és galériáiban.

A helyi önkormányzat értelmezése szerint "A Rongyok Vénusza kontrasztot állít a klasszikus hagyomány mozdulatlan szépsége és a kortárs mulandósága között". Minket leginkább arra a lelkiállapotra emlékeztet, amikor az ember döntésképtelenül áll egy ruhahalommal szemben. Olykor a saját ruhásszekrényünk előtt átélt nyugtalanító perceket is felidézi...

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek