Történelmi, de folyton nyüzsgő - Ilyen hívogatók Szaloniki látnivalói

Görögország folyamatosan nyüzsgő második városa emlékművekkel és múzeumokkal várja a történelem szerelmeseit, remek sétautakkal, minőségi ételekkel és jó piaci hangulattal a nagyvárosi utazókat.

Az ország második legnagyobb városa az elmúlt években egyre kedveltebbé, művelté és kifizetődővé vált, a tapasztalt utazók inkább rá esküsznek, mint a fővárosra. Programok és közlekedés szempontjából is remek úti cél - bármihez is van kedvünk könnyen elérjük a célunk, akár levegőből, vízről, vagy autóval közelítjük meg a várost.

A város szimbóluma, a Fehér ToronyForrás: unsplash.com

A város központjában egymást váltják a történelmi látványosságok. Ha neki indulunk a bizánci falak mentén, mely a romantikus felső város mellett fut, eljutunk egészen az impozáns Rotunda körtemplomig. Ebben a városban tökéletesen megférnek egymás mellett az új és a régi kultúra elemei: A 4. századi Galerius-diadalív, mely a rómaiak perzsák felett aratott győzelmére emlékeztet, büszkén tekint le az Egnatia negyed nyüzsgő bevásárló utcájára, miközben a város jelképe, a Fehér Torony a koktélbárokkal telepakolt kikötőt figyeli. De egyébként is a tengerhez vezet minden  út. És minden a tengerparton történik.

Válasszunk ki egyet a kis bódék közül, igyunk ouzót, együnk friss tintahalat, csodáljuk a naplementét a tenger felett és érezzük át a teljességet. Szaloniki ezt nyújtja az utazóknak. És esténként sincs ez másként, csak ilyenkor izzani kezd a levegő a zenétől és a szenvedélytől; a hangulatot pedig megannyi nemzetközi diák és hátizsákos turista fűti a partok mentén. Szaloniki nem annak ajánlott, aki nyugisan szeretne pihenni.

Forrás: unsplash.com

De Szaloniki nem csak történelmi szépségeiről és éjszakai életéről híres, gasztronómiája és piacai is ugyan annyi figyelmet érdemelek. Ha felcsigáz minket egy szépen megrakott színes zöldségespult, az olívabogyók látványa, vagy az illatozó fűszerhalmok, akkor Szaloniki piacain a helyünk, melyeket legjobban egy lelkes helyi idegenvezetővel tudunk felfedezni. A város nyüzsgő piacai mindent árulnak, az ételektől a virágokon át, a csetreszekig. Ha szeretnénk felfedezni a város minden apró zugát és érdekességét, ajánlott egy vezetett túrát tenni, így biztos, nem marad ki semmi.

Finomságok és felfedezőutak

A vezetők általában az Arisztotelész téren hívják össze a csoportokat, mely a fő kereskedelmi centrum volt a régi időkben. Innen indulunk – egy jól megérdemelt kávé után – az utunkra, keresztül egy olyan városon, ahol a bizánci piaccsarnokok és emlékművek mellett, kortárs és modern épületek merednek a magasba.

Forrás: unsplash.com

Sétáljunk keresztül a város bevásárlóutcáin, egészen Louloudadika irányába, mely egy színes és hatalmas virágpiac, kávézókkal és apró boltocskákkal tarkítva. Modiano és Kapani piacai tele vannak szebbnél-szebb gyümölcsöknek és zöldségeknek, amiknek egyszerűen nem lehet ellenállni. Mindkét piacról az a szóbeszéd járja, hogy már a 12. században is működtek.

Miután bespájzoltunk egy kis koulourit (street-food finomságot) irány a Panagia Chalkeon, mely egy csodaszép templom, egyike Thesszaloniki ékköveinek. Innen nem messze találjuk a Rézművesek Csarnokát. A Paliatzidika piacon boltocskák és bódék sorakoznak végig az utcákban, sőt még az alagsorokban is, körbe a Philippou környékén. Végül irány a közeli Bit Pazar, melynek különlegessége, hogy már 1928-ban is ugyan így nézett ki, mint most.

Forrás: unsplash.com

Ha már piactúra, akkor Ladadikát sem szabad kihagyni, ahol Szaloniki zsidó negyedének utolsó fennmaradt emlékeit találjuk. És miközben végigsétálunk a régi sikátorokban, ízlelgetve a minket körbevevő történelmet, illedelmesen köszönjünk el a vezetőnktől és kérdezzük meg, mikor indul másnap a következő séta, ahol nem csak megnézni, de megkóstolni is sikerül Szalonikit.

Amit még látni kell:

Régészeti Múzeum - Macedónia őskori, hellenisztikus és román kori történelme elevenedik meg ebben a csodás múzeumban. A tárlaton a régió legnagyobb régészeti felfedezései tekinthetők meg.

Az Aigos Dimitrios templom - A 7. századi bazilikát Thessaloniki védőszentjének szentelték. Az épület évszázadokig mecsetként működött, amiben a korábbi freskókat lefestették. A festmények 1913-ban kerültek újra napvilágra. Az alkotások között még ma is találni 8. századi freskódarabokat.

A Fehér Torony - a 34 méter magas építményt az ottománok építették a 15. századba, ma ez a város egyik legismertebb építménye és egyben a szimbóluma. Korábban volt börtön és kivégzőhely is.

Az új promenád - A szakemberek szerint a város új vízparti területe jó példa arra, hogy az általunk belakott tér intelligens újragondolásával, létre lehet hozni egy olyan területet, ami mindenkinek jó lehet.

Forrás: Lonelyplanet.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek