5 lenyűgöző búvárparadicsom Európában

Európa számos országa tökéletes helyeket kínál a búvárkodás szerelmeseinek. Békatalpakat fel és élvezd a csodálatos merülést a kristálytiszta tengerek vizében. Horvátországtól Spanyolországig Olaszországon keresztül mutatjuk Európa legideálisabb búvárcélpontjait.

Merülj el nyáron a tengeri élővilág szépségeibenForrás: Shutterstock/Jag_Cz

Gozo-sziget, Málta

Málta nem csak nyáron, hanem szinte egész évben meleg vizeket kínál. Gozo szigetén a Dwerja öböl mentén található az egyik legnépszerűbb búvárhely, az Il-Qawra néven ismert természetes medence. A beltengert egy csatorna köti össze a nyílt tengerrel, és nem messze innen magasodik a Gomba-szikla is, amely körül rengeteg féle halfajjal találkozhatnak a búvárok. 

Gozo, MáltaForrás: Shutterstock/Industryandtravel

Gozo gyönyörű délnyugati partvidékén, egy szűk öböl mentén fekszik Xlendi, ahol a sziklák körüli részen természetes barlangok találhatók, melyek ideálisak a búvárkodáshoz. Mgarr ix-Xini Gozo egyik legromlatlanabb kavicsos strandja is igen népszerű az úszók és könnyűbúvárok körében, mert a kristálytiszta víz lehetővé teszi, hogy felfedezzék a virágzó tengeri életet, valamint kiváló hely ez a víz alatti fotózáshoz.

Losinj, Horvátország

Horvátország a természet és a búvárkodás szerelmeseinek paradicsoma. Távol a tömegtől, a zajtól és a környezetszennyezéstől Losinj szigetén érdemes igazán felfedezni a víz alatti kincseket.

Horvátország kristálytiszta vizei kiválóak a búvárok szerelmeseinekForrás: Shutterstock/Sebastiangorzow

Nagyon sok kavicsos strand és öböl található itt, a Čikat-öbölben pedig megtekinthető a történelmi víz alatti park, amely a Diver Losinj búvárközpont része. A parkban 11 különböző, 5 és 15 méter mélyen a vízben elhelyezett exponátor látható, ezek közül néhány ókori amforák és 16. századi ágyúk másolatai. Nem fontos, hogy tapasztalt búvárok legyünk, mivel ezen az izgalmas kalandon végig búvároktató fog kísérni.

Murcia, Spanyolország

Nyugodt és meleg vizével, valamint kiváló látási viszonyaival és az év 300 napos napsütésével a Mar Menor vagy Kis-tenger, Murcia egyik legfontosabb búvárhelye a kezdők és a haladó búvárok számára. Európa legnagyobb sós lagúnájában minden megvan, ami boldoggá teheti a búvárkodás szerelmeseit védett tengeri rezervátumával, valamint hihetetlen növény- és állatvilágával.

Lélegzetelállító tenger alatti élővilágForrás: Shutterstock/Johan Holmdahl

A felszín alatt nemcsak halakkal, hanem számos hajóronccsal is találkozhatunk. A rezervátumban való búvárkodáshoz azonban engedélyre van szükség. A tengeri fűvel szegélyezett vízben murénákat, többféle tengeri keszeget, tonhalat, ráját, tintahalat valamint polipot is megcsodálhatunk. 

Guadeloupe, Franciaország

Guadeloupe minden bizonnyal az egyik legszebb búvárvidék Franciaországban! A pillangó formájú sziget a Karib-tengeren fekszik, és itt található az egészéges élővilággal, szép merülésekkel kecsegtető Cousteau Tengeri Nemzeti Park is. A legkiválóbb időszak a búvárkodásra itt május és június, amikor még kiváló az időjárás, a víz pedig 28 fokos.

Merülés a fehér cápákkalForrás: Shutterstock/Greg Amptman

A világ minden tájáról érkeznek kalandorok a Guadalupe-szigetre, azért hogy nagy fehér cápákkal ússzannak, de a vulkanikus eredetű szigeten számos más tengeri faj, például fókák, manta ráják és delfinek is élnek.

Portofino, Olaszország

Portofino az olasz riviéra egyik legnépszerűbb települése és nem csak a lenyűgöző látványt nyújtó vörös korallok miatt. 1954-ben, a víz alatt 17 méteres mélységben Krisztus szobrot állítottak azoknak az emlékére, akik a tengerben vesztek el. 

Krisztus szobor a tenger mélyén PortofinobanForrás: Shutterstock/Cristian Umili

Az egyik legváltozatosabb élővilágú terület hemzseg a színes halaktól, medúzáktól és polipoktól, a kristálytiszta vízben pedig akár 20 méterig is kiváló a látótávolság. A búvárkodás ezen a területen három fő csoportban zajlik, így mindenki kényelmesen merülhet ezen a gyönyörű természetvédelmi területen. 

"Megannyi látnivaló várja a búvárkodás szerelmeseit""Forrás: Shutterstock / Készítette: Sergiy Zavgorodny"
Hasznos tippek kezdő búvároknak

1. Körültekintően válasszunk búváriskolát és oktatót, akik segítenek a megfelelő felszerelés kiválasztásában és az alapok elsajátításában.

2. Sose merüljünk egyedül, az oktatótól és társainktól mindig egy karnyújtásnyira legyünk!

3. Csak a tudásunknak megfelelő mélységig merüljünk! A kezdőket nem engedik 18 méternél mélyebbre.

4. Búvárkodás előtt igyunk sokat a kiszáradás elkerülése végett!

5. Óvatosan emelkedjünk a felszínre! A nem megfelelő felemelkedési sebesség miatt a merülés közben felhalmozódott nitrogén nem tud megfelelő iramban távozni a szervezetből, ami dekompressziós betegséghez vezethet.

 Forrás: europeanbestdestinations.com, yachting.com, divessi.com, aquamagazin.com, divecenter.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek