Bolygónk védelmére és búvárkodásra tanítják a fiatalokat Costa Ricán

Costa Ricán a búvárkodást egykor csak a turisták kiváltásga volt, de az "Ambassadors of the Sea Community Diving Centre" non-profit szervezetnek hála most már a helyi, fiatalok is megtanulhatják, hogy a búvárkodás segítségével, hogyan védhetik meg az óceánt - olvasható a TheGuardian.com oldalán.

A szervezet bázisa Puerto Viejo-ban van, itt képzik ki az olyan fiatalokat, akik szeretnének tenni valamit a környezetük megóvása érdekében, de nincs lehetőségük az óceán gondozására. Csaknem két tucat helyi búvár tagja a 2014-ben létrehozott non-profit szervezetnek, amely lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy olyan természetvédelmi munkákat végezzenek, mint például a tengerfenék tisztítása, a zátonyok megfigyelése, a vízszennyezés elemzése és a víz alatti régészet. A fiatal természetvédők hetente merülnek a Karib-tenger vizébe.

„Egyike voltam a négy alapítónak a bátyáimmal és a szomszédommal" – emlékszik vissza a 24 éves Esteban, a szervezet egyik alapító tagja, aki most már saját vállalkozását építgeti: egy műhelyt a búvárfelszerelések javítására.

„Nem könnyű fiatalnak lenni Puerto Viejo-ban. Nincsenek lehetőségeink, a legtöbb osztálytársam kábítószer-kereskedelemmel és piti bűnözéssel tölti az idejét. A központ kiragadott minket ebből a közegből, és ajtókat nyitott meg a tengervédelem felé." - mondta Esteban.

A központ ötlete María Suárez Torotól, egy Puerto Rico-i újságírótól és halásztól származik, aki 50 éve érkezett Costa Ricára. A tenger iránti szeretete gyerekkorában kezdődött, amikor szinte ugyanabban a korban tanult meg horgászni, úszni és járni. „Itt a búvárkodás mindig is a turisták tevékenysége volt, a helyiek számára ez túl drága mulatság, de ma már a központunk fiataljai is céltudatosan merülhetnek" – mondta Suárez. 

Az ENSZ Projektszolgáltatási Hivatala (Unops) támogatásával a központ eddig 200 ingyenes képzési tanfolyamot kínált a fiataloknak: többek között nyílt vízi és mentőbúvárkodás, víz alatti régészet és korallmegfigyelés témakörben. De azért ahhoz, hogy valaki részt vehessen a programban, egy-két feltételnek meg kell feleljen: jó iskolai jegyeket kell szereznie, ismerje a karibi ételek főzési technikáit, mint a helyi kultura részét, vegyen részt a rendszeres strandtakarításban, valamint mindig vegyen részt a központ tevékenységeiben. Ezekre pedig azért van szükség, mert a központ legfőbb célja, hogy tengeri nagyköveteket neveljen a jövő generációjából - írták a cikkben.

A fiatal búvároknak a jövőbeni célok között szerepel a cápák, a csikóhalak és a korallzátonyok védelme. A koronavírus járvány alatt az elmúlt két évben sikerült több olyan olajkitermelési és dokképítési projektet is leállítaniuk, amelyek veszélyt jelentettek volna a tengeri élővilágra. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek