Buddhista szentélyek a felhők felett, Ázsiai egyik legszebb nemzeti parkjában

Ha megnézzük a képeket, az egész terület olyan, mintha az Avatar filmekből lépett volna elő. A magas, filigrán hegyeket és sziklákat felhőpamacsok bújtatják szemérmesen, a csúcsokon kis szentélyek csücsülnek, ahova meredek lépcsők vezetnek fel. Mesterséges intelligenciák sem tudnak ilyen szép látványt megkreálni.

Kína egyik legérdekesebb és legszebb látnivalói közé tartozik az a két buddhista szentély, melyek a Fanjingshan, vagyis a Fanjing-hegy tetején, szédítő magasságban csücsülnek egymás mellett, egy kis kőhíddal összekötve.

Forrás: Shutterstock.com

A Guizhou-tartomány, ahol a Fanjingsan Nemzeti Természetvédelmi terület és maga a hegy is található közel kétszer akkora, mint Magyarország. Ez a táj a legek vidéke.

Itt található még Kína legnagyobb vízesése és a világ egyik legjobb madár-megfigyelő tava is. De azért a legtöbben a Fanjing-hegyi templompár miatt látogatnak ide, ami a Wuling-hegység 330 méteres sziklatömbjének tetején épült fel.

Forrás: Shutterstock.com
Forrás: Shutterstock.com

A Fanjing-hegy neve azt jelenti, hogy „Brahma tiszta földje". Sok buddhista hisz abban, hogy ezen a helyen elérheti a megvilágosodást. Ezzel kapcsolatban érdekesség még, hogy a sziklának egyedi állat-és növényvilága van, lehet hogy pont a "szent föld" miatt.

A Fanjing-hegyet a buddhizmus egyik szent hegyeként tisztelik. 2018-ban az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

A természetvédelmi területen pedig olyan állatok élnek, mint a Guizhou arany majom, de a fanjingshan fenyő és a világ legnagyobb szubtrópusi óriásbükkfa erdeje is csak itt található - olvasható az Atlasobscura.com cikkében. 

A szentélyek titka

Hasonló, felhők feletti szentélyekből több is épült a 7. és 10. században, a Tang-dinasztia uralkodása alatt, de mára sajnos csak pár maradt meg belőlük. A különleges templompár - Buddha temploma és a Maitreya templom a Red Cloud Golden Peak (Vörösfelhő Aranycsúcs) nevű magányos sziklatömb tetején áll.

Forrás: Shutterstock.com

A szentélyeket csak gyalogosan lehet megközelíteni, és ehhez le kell küzdeni 8000 lépcsőfokot. Sőt, ennél sokkal több félelmet is magunk mögött kell hagynunk, ha ide érkezünk, mert a középen "kettévágott" sziklát csak egy kis kőhíd köti össze. Így tudunk az egyik szentélyből a másikba átjutni. 

Forrás: Shutterstock.com

A Fanjingshan területét a kínai Tongren városából lehet elérni vonattal vagy busszal, de akár taxival is, az viszont egy két órás út.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek