Vérlázító! Minden idők egyik legismertebb gyermekének emlékét gyalázták meg

A diszkriminatív üzenetet az év elején, februárban vetítették ki a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt Anne Frank és családjának a második világháború idején búvóhelyéül szolgáló, ma múzeumként látogatható ház falára. A gyanúsítottat egészen idáig keresték, de úgy tűnik végre sikerült elkapni. Lengyelországban tartóztatták le a 41 éves férfit kedden, április 25-én. 

Az Anne Frank szobor, nem messze a múzeumként szolgáló háztól AmszterdambanForrás: AFP / Nur Photo / Paulo Amorim

Az amszterdami ház falára vetített felirat a következő volt: Anne Frank, a golyóstoll feltalálója. A szöveg arra az elméletre utalt, amely szerint Anne Frank nem maga írta a később világhírűvé vált naplóját.

Az Anne Frank Ház - amelyet évente körülbelül egymillió látogató keres fel -, valamint az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ panaszt tett az eset miatt. A rendőrség nyomozást indított az antiszemitának minősített bűncselekmény ügyében.

A Frank család megpróbáltatásai
Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anne és családja bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket 1944. augusztus 4-én. Annét és nővérét a bergen-belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Édesanyjukat Auschwitzban gyilkolták meg. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, és Amszterdamba hazatérve tudta meg, hogy családját koncentrációs táborokban megölték. Anne naplója Ottóhoz került, később kiadták, és mintegy harmincmillió példányban kelt el.

Az eredeti naplót, melynek azóta több különböző kiadása is megjelent, az UNESCO 2009-ben a világörökség részévé nyilvánította. A világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

 Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek