Időkapszula egy párizsi nyilvános vécében!

Ha Párizsban jártok a közeljövőben, és útközben muszáj elmenettek mosdóba, kössétek össze a szükséges kitérőt egy kis múzeumlátogatással. A francia főváros vezetősége ugyanis ismét megnyitotta a Madeleine nyilvános vécét, ami 12 hosszú éven keresztül zárva volt. Hogy miért annyira érdekes ez a tér alá süllyesztett illemhely? Máris részletezzük.

A kép a felújítás után, február 25-én készültForrás: ©Gary Landau/Facebook

A toalett helyszíne is elég központi. Nem messze található tőle a Tuileriák kertje (Jardin des Tuileries), valamint a Hotel Ritz, de igazi egyediségét a Belle Époque idejű berendezése adja. A mozaikkal díszített lépcsősoron egy föld alatti, barna mahagónifával burkolt időkapszulába jutunk, ahol "portaszolgálat", cipőpucoló szék, növénymintákkal díszített kecses csempeberakások, réz csapok, és metszett tükrök repítenek vissza a múltba, pontosabban 1905-be. Ekkor adták át ezt a díszes, női  illemhelyiséget, ami az első londoni nyilvános mosdók példája alapján készült, természetesen jóval díszesebben. 

A tér másik felén egy férfi toalett is működött, de azt már átalakították, most a metró működéséhez kapcsolódó eszközök tárolóhelye. Az épen maradt női helyiséget az 1990-es években alakították át koedukálttá, ekkor kerültek ide az első piszoárok.

A nyilvános illemhelyre a párizsiak is büszkék, és úgy tekintenek rá, mint egy városi örökségre, hiszen a rejtett kis helyiség az Art Nouveau stílus mintapéldája. A toalett 12 éveig zárva volt, csupán 1 hete nyitott meg újra, mivel az egészet felújították. Bár a burkolatok, a cipőpucoló szék és a festett csempék nagy része eredeti, a mosdókat és vécécsészéket már modernebb, de a stílushoz illő darabokra cserélték.

Érdekesség: Párizsban jelenleg 435 nyilvános vécé található, melyeknek használata mind ingyenes.

A Madeleine toalett minden nap nyitva van reggel 10-től este 18-ig, de a belépő bizony 2 euró. Ha odaérünk, ezen már ne akadjunk fenn. Egyébként is megér ennyit a csodálatos és részletgazdag belső kialakítás - olvasható a Themayor.eu cikkében, ahol azt is írják, hogy a lépcső melletti mozaikkal díszített falrész sem lett kifelejtve a felújításkor; erre a munkára 2024-ben kerül sor. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek