A világ legidősebb, fogságban élő óriáspandája is elköltözik Japánból

Amint egy korábban készült interjúnkban Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatás és közönségkapcsolati osztályvezetője is elmondta, az állatkerteknek ma már jóval több feladata van annál, minthogy a látogatókat kiszolgálja. Funkciója az is, hogy egészségben fenntartsa egyes fajok populációját. Az adott faj koordinátorának pedig el kell döntenie, hogy egy ivarérett példány, vagy egy új jövevény melyik másik kertben éli tovább az életét.

Xiang Xiang-nak hatalmas rajongótábora volt Japánban, sokan megsiratták mikor utoljára (02.19.) láthatták az etetése közbenForrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhang Xiaoyu

Ez történt most Tokióban is, ahol február 21-én hatalmas tömeg búcsúztatta az ötéves Hsziang Hsziang névre hallgató nőstény óriáspandát, aki Japánból tért haza Kínába. Az állatkert gondozói teherautóval szállították a pandát kedden reggel a tokiói Narita repülőtérre, ahonnan egy charterjárattal repült a kínai Csengtu nemzetközi repülőterére.

Hsziang Hsziang szülei - mint minden óriáspanda - kölcsönbe érkeztek Kínából Japánba, és a megállapodásnak megfelelően ivarérett leszármazottjuknak most kellett visszatérnie. A 2017-ben született panda a japán Ueno állatkert első természetes úton fogant pandája volt.

Hsziang Hsziang Kínában a Szecsuán tartománybeli óriáspanda kutatóközpontba kerül, egy ideig karanténban tartják, és csak később dől el, hogy hová szállítják tovább.

Ez a mobiltelefonnal készült fotó akkor készült, amikor Xiang Xiang már a Chengdu Repülőtéren várakozott KínábanForrás: AFP/Xinhua News Agency

Szerdán, vagyis február 22-én három másik óriáspanda is hazatér Japánból Szecsuánba. A 30 éves Ejmej és a nyolcéves nőstény ikerpandák, Ouhin és Touhin a vakajamai állatkertben éltek eddig. Ejmej emberi években mérve mintegy 90 évesnek tekinthető, ő a világ legidősebb, fogságban élő óriáspandája, amelynek természetes fogantatással születtek utódai. A vakajamai állatkertben 16 bocsot nemzett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek