Rózsa, bogáncsvirág és lóhere - Az iPhone tervezője alkotta meg az új koronázási jelvényt

Az új koronázási jelvényt, melynek fő motívumai az Egyesült Királyság országait jelképező virágok és növények - az angol rózsa, a skót bogáncsvirág, a walesi nárcisz és az ír háromlevelű lóhere kavalkádja -, Sir Jony Ive, az Apple egykori brit ipari főtervezője alkotta meg. Ive tervezte az amerikai számítástechnikai és távközlési óriáscég legismertebb termékeit, köztük az iPhone-t és az iPadet is. A kék-piros jelvényt, ami kiadja Szent Eduárd koronájának stilizált formáját, a Buckingham-palotában mutatták be február 11-én, vagyis ma reggel.

©Sir Jony Ive munkájaForrás: Facebook.com/TheBritishMonarchy

Az udvar már korábban bejelentette, hogy III. Károly koronázása május 6-án, szombaton lesz a londoni Westminster-apátságban. A méltóságteljes épület, mely London közepén, a parlamenttel szemközt magasodik, több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázótemploma. Itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját is.

Az említett Szent Eduárd korona, mely az új jelvényen megjelenik, egy igen érdekes történetű koronázási tárgy, hiszen 1661-ben, II. Károly koronázására készült aranykoronát csak egyszer, a koronázás napján helyezik minden uralkodó fejére, utána visszaviszik a londoni Tower ősi erődjének kincstárába.

A piros és kék színekben pompázó koronázási jelvény Sir Jony Ive nyilatkozata szerint a tavasz derűlátását és III. Károly természetszeretetét, a természeti környezet iránti mélységes törődését tükrözi.
A brit uralkodó májusi koronázását nagyszabású koncerttel egybekötött háromnapos ünnepségsorozat kíséri.

A rendezvények központi elemei közé tartozik majd a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel. Május 8-ára, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, és ez a nap a Buckingham-palota ismertetése szerint a jótékonykodásé, a helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenységeké lesz.

Forrás: MTI.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek