Összeomolhat a világ egyik ősi turisztikai látványossága

A Fülöp-szigeteki Ifugaóban, a Cordillera-hegység oldalában 1500 méter magasan fekvő Banaue rizsteraszokat „a világ nyolcadik csodájaként" is szokták emlegetni. A mezők hálózata olyan régi, mint néhány egyiptomi piramis. Az ősi mérnöki alkotás eme kivételes bravúrja most az összeomlás szélén áll.

Kétezer évnél is régebbiek ezek a teraszok, amelyek turisztikai látványosságul is szolgálnakForrás: robertharding via AFP/Tim Graham/Tim Graham

Az éghajlatváltozás következtében a régiót ugyanis egyre intenzívebb és gyakoribb tájfunok sújtják. A rizsföldeket alátámasztó szerkezeteket a szélsőséges időjárás pedig erodálja. A szerkezetek javítása drága, emiatt a Banaue teraszok gazdáinak egy része elhagyja földjét, mert nincs elég pénze a teraszok javítására. Ráadásul, más munkákat sokkal jobban megfizetnek. Emiatt sokan most már építőmunkásként vagy idegenvezetőként dolgoznak.

A világhírű Banaue rizsteraszok az UNESCO Világörökség részét képezikForrás: robertharding via AFP/Michael Runkel/Michael Runkel

A fiatalok is a turizmus felé fordulnak, ahelyett, hogy a földeken dolgoznának. A tanulmányok szerint mára a Banaue rizsföldjeinek közel egyharmada elhagyatott. Ez az elhanyagolás valódi félelmet kelt az UNESCO Világörökség részét képező rízsföldek fennmaradásával kapcsolatban – írja a euronews.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek