Feledhetetlen élmények a fedélzeten, Santorinitől Bari városáig - Legemlékezetesebb kirándulásaink 5. rész

Az idei év nyaralása volt életem egyik legemlékezetesebb és legszebb utazása. Mindig is szerettem volna kipróbálni, hogy milyen lehet egy úszó városon, azaz egy tengerjáró hajón eltölteni pár napot. A koronavírus járvány után, a turizmus újraindítása érdekében a hajótársaságok nagyon kedvező ajánlatokat kínáltak, így én is lecsaptam egy 8 napos olasz-görög hajóútra.

A választásom a Costa Cruise hajótársaságra esett, mivel egyedül náluk lehetett bármilyen két oltás és egy negatív teszt mellett, szabadon, maszk nélkül élvezni a hajózás nyújtotta örömöket. A hajó Velencéből indult és ide is érkezett vissza. Útközben persze több gyönyörű helyen is kikötöttünk, így lehetőségem volt pár órát eltölteni Míkonoszon, Szantorinin, Olümpián és Bari városában is.

Esti fényekben a tengerjáró hajóForrás: Gáll Franciska

Indul az álomhajó

Nagyon tetszett, hogy már indulás előtt órákkal felengedték a vendégeket a fedélzetre, ebédeltünk, elfoglalhattuk a kabinokat, és körbejártuk a 12 emeletes monstrumot. Tátott szájjal, egyik ámulatból estem a másikba, annyi impulzus ért egyszerre. Ezen a hajón aztán tényleg minden van: 4 étterem, bárok, kávézók, fagyizó, medencék, jakuzzik, konditerem, színház, mozi, kaszinó, diszkó, wellness, szépségszalon, kápolna, üzletek, kosárlabda-röplabda pálya. A személyzet nagyon kedves és profi volt, ha eltévedtem útba igazítottak, folyton ügyeltek a hajó makulátlan tisztaságára és rengeteg programlehetőséget kínáltak. 

A másnapi programtervet mindig előző este kaptam meg, alig tudtam választani a kínálatból. Itt egy percig sem lehet unatkozni: volt víziaerobik, jóga, kosár és röplabda meccs, karaoke est, táncverseny, különleges ínyencségek kóstolása, látványos és szórakoztató showelőadások, de kipróbáltam a kvízjátékot is, ahol két gombóc fagyit és egy strandtáskát is nyertem.

A reggeli, az ebéd, az uzsonna és a vacsora is nagyon bőséges és változatos volt, a tenger gyümölcseitől kezdve, a barbeque oldalason, a különleges steakeken és tésztákon át, a pisztáciás tiramisuig mindent megkóstoltam, de korlátlanul lehetett enni a gyümölcsökből, salátákból, hamburgerekből és a hot-dog-ból is. Minden finomságot a medencék mellett, a napsütötte teraszon fogyasztottam, és gyönyörködtem a végtelen tenger és szigetek látványában, miközben egy percig sem lehetett érezni a hajó mozgását.

Míkonosz - A hangulatos szélmalmok és a féktelen bulik szigete

Az egy hetes hajóút első állomása Míkonosz volt, ahol közvetlenül a kikötőben szálltam ki, majd a vízitaxi 2 euróért vitt az óvárosig. Míkonosz elsősorban finom homokos strandjairól, elbűvölő szélmalmairól és a mindig pezsgő éjszakai életéről híres. A hajó itt egy teljes napig állomásozott, így lehetőségem volt bejárni a sziget szinte minden szegletét. A hangulatos szélmalmok és kápolnák között sétálva készült el a kedvenc képem is, mikor odaálltam egy szamár mellé, akinek nagyon tetszett, hogy a szél majdnem elfújt engem, ezért jól kinevetett...

Nagyon vidáman indult a napunk MíkonoszonForrás: Gáll Franciska

Szantorini - A lélegzetelállító fehérre mázolt házak és naplementék szigete

A tengerjáró hajó itt a tenger közepén kötött ki, ahonnan egy kis hajóval vittek ki Fíra partjaira. Innen választhat az ember, hogy az 587 lépcsőn keresztül gyalog, szamárháton vagy a kabinos felvonóval (5 euró) megy fel a hegy tetejére a városba. Itt is quadot béreltem, és elmentem Oía városába, ami a fehérre mázolt, kék tetős házairól és a lélegzetelállító naplementéjeiről híres.

A lélegzetelállító naplemente Oía fölöttForrás: Gáll Franciska

A nagy tömeg ellenére is érdemes ellátogatni és átélni a város nyüzsgését a szűk macskaköves utcákban, ahol főként szuvenír és kézműves boltok találhatók. 

Olümpia - Az ókori görög olimpiai játékok helyszíne

Szantorini után egy egész estén át hajóztunk tovább Görögország déli részére, az ókori olimpiai játékok legfontosabb helyszínére. A hajó Katakolon kötött ki, innen autót béreltem (30 euró) és 40 perc alatt értem Olümpiára. A kombinált belépőjegy a park és a múzeumok területére 15 euróba került.

Az ókori olimpiai játékok helyszínénForrás: Gáll Franciska

Elképesztő és lenyűgöző élmény volt az egykori Zeusz tiszteletére rendezett olimpiai játékok helyszínén sétálni. Meglepő volt, hogy milyen jó állapotban maradtak meg egyes épületek, oszlopok és a márványszobrok. Az archeológiai park területén található Zeusz és Héra egykori templomjainak romjai, melyeket az ókorban szentélyként használtak, napjainkban pedig itt világít az olimpiai láng.

Bari - Az igazi olasz életérzés

A hajó délután indult tovább és másnap reggel ért Dél-Olaszország második legnagyobb városába, Bariba. Az óváros kanyargós macskaköves utcáin keresztül jutottam el a román stílusban épült Szent Miklós Bazilikához, majd megnéztem a Castello Normanno-Svevo várat, és ellátogattam a helyi termelői piacra, a Mercato Copertora, ahol szinte pár euróért vásároltam fűszeres szárított paradicsomot, óriásszemű olívabogyót, isteni finom fügét és igazi olasz tésztákat.

A Mercato Coperto piacon isteni olasz finomságok kaphatókForrás: Gáll Franciska

Délután, a hajó indulása előtt még elmentem a helyiek kedvenc strandjára a Pane e Pomodoróra (Kenyér és Paradicsom), ahol még utoljára megmártóztam az olasz habokban.

Nagyon szép élményekkel zárult ez a nyaralásom, egy hét alatt több mint 4 különböző várost láttam és megismertem a tengerjáró hajózás kultúráját is. Alig várom a következőt, ugyanis 2023 nyarára már nézegetem újabb hajóutakat. 

A borítókép forrása: Shutterstock/Paul Wishart

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek