Kitört a Semeru vulkán Indonéziában

A hatóságok, figyelmeztették a lakosokat, hogy maradjanak távol a kitörés területétől, ahol a vulkán 1,5 kilométeres hamuoszlopot lövellt a levegőbe. A katasztrófavédelmi ügynökség arra is felhívta a figyelmet, hogy a kitörés központjának 5 kilométeres körzetében most ne végezzen senki semmilyen tevékenységet, és a lávaömlés veszélye miatt mindenki maradjon 500 méterre a folyópartoktól.

Lumajangban a Semeru vulkán hamufelhőjét figyeli egy férfi a indonéz Jáva szigeténForrás: MTI/AP

A vulkán szombat este tört ki, a közösségi médiában közzétett videókon szürke hamufelhők látszottak a közeli területeken. A tájékoztatás szerin a vulkáni aktivitás továbbra is a III. szinten maradt, a legmagasabb, IV. szint alatt. Az indonéz hatóságok maszkokat osztottak ki a helyi lakosoknak.

A Semeru - másnéven Mahameru -, a legmagasabb jávai vulkán, amelynek legutóbbi jelentősebb kitörése tavaly decemberben volt. Akkor 15 ember meghalt, 27 eltűnt. Még egy évvel korábban, 2020 decemberében több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el - írta az MTI.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el. Az országban 142 vulkán van. A világon itt él a legtöbb ember, aki tűzhányó közelében lakik, köztük 8,6 millióan 10 kilométeres sugarú körön belül. A szigetországban gyakoriak a földrengések. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés szökőárat okozott, amely 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

A japán meteorológiai szolgálat közölte, hogy a kitörés után figyelemmel kíséri a szökőár kialakulásának lehetőségét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek