Csodás videón a rejtőzködés nagymestere

A kis videón látható ízeltlábú egy Markia hystrix, amit nemrég fedeztek fel. Így még hivatalos magyar neve sincsen, azt viszont tudni lehet róla, hogy a rovarok osztályába, az egyenesszárnyúak rendjébe, azon belül pedig a fürgeszöcskék családjába tartozik, és amint látható, mestere az álcázásnak.

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos szöcske olyan akár egy szellem, és az erdő lombkoronájának felső részében él. Zuzmó szöcskének (Lichen Katydid) is nevezik, mert általában ott talál menedéket ahol az Usnea zuzmó is növekedik, illetve kecses lábai és teste olyan, mintha vékony zuzmó szálakból szőtték volna össze.

Érdekesség, hogy hazánkban 43 faja él a szöcskéknek, amik bizony nem mind növényevők. Ezek közül védettnek számít nálunk az erdélyi virágszöcske (Leptophyes discoidalis), melynek természetvédelmi értéke 10 000 forint, valamint a Brunner-pókszöcske (Poecilimon brunneri), a Fuss-pókszöcske (Poecilimon fussi), a keleti pókszöcske (Poecilimon intermedius) és a Schmidt-pókszöcske (Poecilimon schmidti), melyeknek természetvédelmi értéke szintén 10 000 forint.

Nyitókép forrása: ©David Weiller (davidweiller.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek