Egy hazai deszkatemplom, ami sosem adja fel és mindig újjászületik

Egy korábbi őszi autós túránk során meglátogattuk Miskolc városát, pontosabban az Újváros néven ismert városrészt, melynek szerkezete a 15. század környékén alakult. És csodás, történelmi szépségeket találtunk.

Az itt található tetemvári temető egy közülük, és bizony a 15. század óta temetkezési helyül szolgál, az itt álló templomnak pedig csodájára járnak az utazók, mivel az 1698-ban említett építmény története megérdemli a "tátott szájjal figyelést".

Az első templomra 1698-as iratokban utalnak előszörForrás: Polyák Attila / Travelo.hu

Az említett első templom valamikor az idők sodrában eltűnt, mert 1727-ben már egy kőalapra emelt újabb templomról szólnak a hírek, melyet tölgyfa gerendákból ácsoltak. Ezt egy darabig általános istentiszteleti célokra használták, de csak 1808-ig, amikor megépült a Kossuth utcai templom. Innentől kezdve a gerendatemplomnak évtizedeken keresztül romlott az állapota. A gerendázatát rendkívül megviselte az idő és még az összeomlás veszélye is fennállt.

Lebontani nem akarták a helyiek, az újjáépítésre viszont nem volt pénz. Végül megszületett a döntés: a 17. századi templom gerendáit felhasználva építenek egy újat.

Az új Deszkatemplomot 1938 szeptemberében szentelték fel, amely innentől kezdve ismét fontos és szeretett istentiszteleti hely lett. Azonban 1997. december 4-én hajnalban szörnyű látványra ébredtek a környéken lakók. A Tetemvári Deszkatemplom délnyugati oldala lángokban állt, nem sokkal később pedig óriás fáklyává változott a torony és a főhajó is. A templomtérbe zuhanó égő darabok elpusztították a bútorokat, a padsorokat és a kegytárgyakat – a város egyik legjelentősebb műemléke pillanatok alatt semmivé lett.

1997-ben a templom tornya úgy lángolt akár egy fáklya - Kattintsatok a képre, mert galéria nyílik!Forrás: Polyák Attila / Travelo.hu

A pusztulás döbbenetével és a részvétnyilvánításokkal egyidejűleg mindenkiben megfogalmazódott a gondolat, hogy a templomot újjá kell építeni. Végül a térdhajtásos, ikerdúcolásos-függesztéses szerkezetű épületet, melynek faanyaga 95%-ban fenyő (vörös, borovi és lucfenyő), a székely építőmesterek hagyományai szerint építették újjá, hűen Szeghalmy Bálint építész eredeti munkájához.

Az épület ma istentiszteleti alkalmakon vagy előzetes bejelentkezés után látogatható. Hétköznapokon 9 és 12 óra, valamint 13 és 16 óra között tart nyitva. Bejelentkezni a templom gondnokánál, Szabó Istvánnál lehet. Elérhetőségeit megtaláljátok a Deszkatemplom.hu oldalon. A belépő 500 forint, nyugdíjasoknak és diákoknak 300 forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek