Íme az első város, ahol hamarosan önvezető kisbusszal is közlekedhetünk

Még ebben az évben önvezető buszokat terveznek indítani a finnországi Tamperében. Ha minden jól megy ez lesz az első finn (és valószínűleg európai) város, ahol robotbuszokra is felszállhatnak a tömegközlekedést választó lakosok, írja a themayor.eu.

Tampere, FinnországForrás: miksuaa/Shutterstock

Az első automata vezérlésű kisbusz járatok a Hervanta városrészben indulnak, és egy nagyjából 1 kilométeres útvonalon közlekednek majd, összekötve a villamosvonal dél-keleti végállomását a Lintuhytti nevű lakóövezettel.

Tampere irányítókat keres, nem sofőröket

A robotbuszok alkalmazása a tömegközlekedésben egyelőre feltérképezetlen terület, a járműveket biztosító Roboride ezért gondoskodik róla, hogy emberek is szerepet kapjanak az üzemeltetésben. A vezérlők az első hat hónapban egy képzésen vesznek részt – ekkor még a fedélzetről irányítják a járműveket, hogy teszteljék a működésüket. A képzés során nem csak a kritikus biztonsági ismereteket tanulják meg, hanem a hagyományos kisbuszok üzemeltetésével is megismerkednek. Így ha az önálló működéssel kapcsolatos problémák merülnek fel, alkalmasak lesznek rá, hogy átvegyék a kormányt.

Ha minden a tervek szerint halad, a vezérlők végül távolról figyelik és irányítják majd a járművek működését, a lakosok pedig remélhetőleg alkalmazkodni tudnak majd az új közlekedési eszközhöz.

Az év elején a város tömegközlekedési szolgáltatója, a Nysse két hónapon keresztül tesztelte az autonóm járműveket, kielégítő eredménnyel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek