Farkasd - Faluskanzen a liptói hegyek közt

Egy kedves olvasónk nemrég járt a Felvidék egyik leglátványosabb hagyományos építkezésű falujában, Farkasdon (Vlkolínec), mely Rózsahegytől (Ruzomberok) nem messze a Nagy-Fátra hegyeinek ölelésében, csodaszép természeti környezetben fekszik. Látogatásáról csodás fotókkal tért haza, amiket velünk is megosztott.

A Világörökség részét képező, máig is lakott falu egy eleven skanzen, ahol látogatókként is megélhetjük a vidék hagyományait. A házak legtöbbje lakott, és gyönyörűen rendbe vannak téve, ahogy a galériánkban látható képeken is látszik. A udvarokban és az utcákon megelevendenek a hagyományok is, és közelebb hozzák a régmúlt idők szokásait és életmódját.

Galéria nyílik, ha a képre kattintotok!Forrás: @szakeszt

Vlkolínec kezdetben csak egy egy utcás falu volt, és közigazgatásilag Rózsahegy városához (Ružomberok) tartozott, ami 1318-ban kapott városi rangot. Az első írásos emlékek 1461-ből maradtak fenn róla. A napjainkban 45 kőalapon emelt, agyaggal kent falú zsindelyes fából készített tájház található a településen, ezek pedig mind lakottak. A házcsoport az Északi-Kárpátok népi építészetének legfőbb karaktereit hordozza. Építésük a 19. századra tehető, előszobájuk döngölt agyag, itt található a kemence is, a tisztaszoba pedig fadeszkákkal padlózott.

Kiállítási jelleggel pár berendezett szobát is meglátogathatunk, mivel amint már említettük a házak töbsége magánszemélyek által lakott. Ezek a szobák ún. foglalkoztató helyiségekként működnek, és a korabeli szakmákat ismerhetjük meg itt, például a cserépedény készítést.

A galériáért kattintsatok a képre!Forrás: @szakeszt

De Farkasdon nem csak a zsindelytetős házikók a látnivalók, hanem az 1875-ben épített Szűz Mária katolikus templom is, melyhez kis harangláb is tartozik 1770-ből. A falu épületegyütteseit 1993-ban az UNESCO világörökség kincsének nyilvánította.

Ha itt sétálunk, és ezt a fotókat beküldő olvasónk is tanúsította, száz évet repülünk vissza az időbe. De azért a korral is halad a falu. A falumúzeumhoz egy ajándékbolt is tartozik, és itt találni az információs irodát is. 

Megközelítés és belépők

Farkasdot egy keskeny úton keresztül érhetjük el, melyet tábla jelez Biely Potok településnél. A helyszín Rózsahegytől 7 kilométerre található Besztercebánya irányába. A Travelguide.sk oldala szerint a falu határában jegypénztár fogad bennünket, ahol 2 euró ellenében besétálhatunk a faluba. A belépővel a különböző kiállításokat is látogathatjuk.

Érdekességek

A faluban nem csak állandó lakosok laknak, hanem olyan visszatérők is, akik kis faházak tulajdonosai és szezonálisan térnek vissza a településre. 

Forrás: @szakeszt

Farkasd házainak építési stílusa tipikusan a hegyvidékre jellemző: A mesteremberek a környék fáit felhasználva építkeztek. Követ csak a magtárakhoz és az éléskamrák felépítéséhez használtak. Néhányat ezek közül még ma is látni a faluskanzen területén, a házak között - olvasható a Vlkolinec.sk oldalon.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek