Az 5 legszebb látnivaló, amiért érdemes elutazni Nizzába

Korábbi beszámolóinkban bemutattuk Monacó és Cannes legszebb és legérdekesebb látnivalóit, ezen a héten a Francia Riviéra egy másik népszerű úti célját, Nizza városát járjuk be, ahova már heti négy alkalommal repülhetünk Budapestről. Tarts velünk Franciaország ötödik legnagyobb városába, és fedezzük fel a legcsodásabb helyszíneket.

Promenade des Anglais – A francia riviéra sétánya

A világ egyik legszebb tengerparti sétányát 7 km-en keresztül pálmafák, strandok, elegáns kertek, luxusszállodák, éttermek, bárok és kaszinók övezik. A La Prom névre keresztelt korzó nagy részét elzárták az autós forgalom elől, így a helyiek és a turisták is kedvükre, sétálhatnak, futhatnak bringázhatnak vagy görkorizhatnak.

A promenádon luxus szállodák, éttermek, üzletek, kaszinók sorakoznakForrás: Gáll Franciska

A franciák gyakran szerveznek ide koncerteket, és a helyi tűzzsonglőrök és akrobaták is naponta tartanak látványos bemutatókat, de lenyűgöző innen csodálni az ünnepi tűzijátékokat is. Az elegáns sétányon található a leghíresebb ötcsillagos hotel a Le Negresco, amely fantasztikus művészeti gyűjteménnyel rendelkezik, és ha már itt vagyunk érdemes megnézni a Palais de la Méditerranée színházat és a gyönyörű kerttel körülvett Villa Masséna palota épületét is.

A sétányon tűzzsonglőrök is tartanak bemutatótForrás: Gáll Franciska

Parc de la Colline du Château - Kastélyhegy a város tetején

A Nizzára partjára néző hegy tetején egykor fellegvár állt, amit 1706-ban leromboltak, és a helyén ma park, vízesés, és egy ágyú található, amelyet minden nap pontosan délben eldörrentenek. Az ágyúlövést a legenda szerint egy angol lord vezette be ezt, akinek a felesége mindig hosszú sétákra indult a parton, és elfelejtett ebédre hazamenni. Ezért a lord minden délben kilövetett egy ágyúgolyót, hogy a felesége időben hazaérjen, a franciák pedig megőrizték ezt a hagyományt. 

A Kastélyhegyre a sétányról juthatunk felForrás: Gáll Franciska

A hegy tetejére gyalog, kisvonattal, vagy lifttel lehet felmenni, útközben pedig a Bellanda torony mellett haladunk el, amely egy tengerészeti múzeumnak ad helyet. Fentről pedig csodás panoráma nyílik a francia riviérára. 

A parkot egy csodálatos vízesés öveziForrás: Facebook/Explore Nice Côte d'Azur

A legérdekesebb múzeumok 

Ez a város a művészetek szerelmeseinek is tartogat bőven látnivalót. A Cimiel dombon található Matisse Múzeumban megismerkedhetünk a híres francia festő legszebb műalkotásaival, köztük 68 festménnyel és több mint 200 rajzzal, de az állandó kiállítás mellett rendszeresen vannak időszaki kiállítások és filmvetítések is. Egy másik híres festőművész Marc Chagall is Nizzában élt utolsó éveiben, és munkásságának legfontosabb gyűjteménye is itt található. Az olajfákkal körülvett Chagall Múzeumban a körübelül 400 darabból álló állandó kiállítás alapját 17 bibliai témájú festmény adja, de a koncertteremben található hatalmas festett üvegfal is a művész egyik leghíresebb alkotása.

A Matisse Múzeum épületeForrás: Shutterstock/Marco Rubino

A MAMAC, az az a Modern és kortárs művészeti múzeum épülete olyan, mint egy hatalmas erődítmény melyet négy szürke márványoszlop szegélyez. A múzeumban az 1950-60-as évektől kezdve találunk realista, minimalista, amerikai absztarkt és pop art alkotásokat, a tetőteraszról pedig lélegzetelállító  kilátás nyílik Nizza városára. Végül, de nem utolsó sorban a Palais Lascaris fényűző barokk palota hatalmas előcsarnokát sem lehet kihagyni, a szobákban pedig 17-18. századi bútorokat, flamand falikárpitokat, gazdag stukkó-munkát láthatunk. 

Vieille Ville – Óváros és Piac

Nizza óvárosára egy nap is kevés! A keskeny, macskaköves utcákban színes épületek, különféle éttermek, helyi kézműves boltok és divatüzletek sorakoznak. Ha hamisíthatatlan nizzai ételeket kóstolnál, akkor látogass el a Lu Fran Calin étterembe, ezenkívül pedig számos francia, olasz és görög éttermet találhatsz, a tenger gyümölcseitől kezdve az óriáspalacsintákon és a szarvasgombás pizzán át egészen a pisztáciás tiramisuig. Az óvárosban található a nizzai katedrális és számos templom csodaszép oltárokkal és mozaikképekkel. 

Nizza óvárosa romantikus kis utcákat rejt, különleges éttermekkelForrás: Gáll Franciska

Az igazi francia életérzés kedvéért látogass el az óvárosban lévő szabadtéri virág- és zöldség-gyümölcs piacra is (Cours Saleya). Az óriáskaktuszok, a kézzel faragott szobrok, a legfinomabb zöldség és gyümölcsök mellett, helyi sajtkülönlegességeket, bagettet, húsárukat és különféle olajakat, fűszereket lehet kedvező áron vásárolni. 

Az óriáskaktuszok a városi piaconForrás: Gáll Franciska

"Jaj úgy élvezem én a strandot..."

A népszerű francia tengerpart kavicsos strandokkal, azúrkék hullámokkal, beach bárokkal és több órányi napsütéssel várja a fürdőzőket. A legtöbb strand a Promenade des Anglais sétány és a Baie des Anges mentén  található, így a városnézés után már csobbanhatunk is a finom sós tengerben.

A sétányról már csobbanhatunk is az azúrkék tengerbeForrás: Shutterstock/proslgn

 A partszakaszon ingyenes és fizetős strandok váltják egymást, az előbbire érdemes napernyőt vinni magunkkal, mert kevés az árnyék. Ha vízisíelni, wakeboardozni, kajakozni, vagy siklóernyőzni szeretnénk, akkor azt a Lido Plage-on tehetjük meg, a Plage de Carras-on pedig jetskizni és röplabdázni is lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek