Ilyen egyedi vetítővásznat csak ritkán látni, és a Nap köszönt vissza róla

Az Egyesült Királyság legnagyobb rádióteleszkópja – a Cheshire-ben található Lovell-teleszkóp – egy hatalmas vetítővászonná alakult a Jodrell Bank-ben tartott Bluedot fesztivál fény- és hangshow-jának ideje alatt. Utoljára 2019-ben kapott főszerepet az óriási rádióteleszkóp.

Forrás: Bluedot Festival / FB

A különleges fesztivált Teresa Anderson professzor, asztrofizikus és a Jodrell Bank Discovery Center igazgatója, illetve férje álmodták meg. Az idei lélegzetelállító vetítéshez pedig még saját zenei aláfestést is készítettek, amit az űrből érkező hangok felhasználásával hoztak létre - írták a BBC oldalán.

A 76 méter átmérőjű rádióteleszkóp tálján olyan lenyűgöző képek jelentek majd meg a július 21. és 24. között tartott fesztiválon, mint a NASA James Webb űrteleszkópjának friss fotói, valamint a Nap és a Hold legfrissebb felvételei.

Az alapító szerint, a fesztiválozók hallhatták, amint a Tejútrendszer énekel, miközben a legszebb galaxisok és csillagok képei és videói jelentek meg a tányér óriási felületén. A rádióteleszkóp ugyanis a vetítés közben is működött, és ahogy elpásztázott a különböző galaxisok spiráljai mellett, hallani lehetett azok emelkedését és süllyedését. A fotókat elnézve, jövőre legszívesebben mi is ott lennénk a helyszínen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek