Kardszárnyú delfinek vadásznak fehér cápákra Dél-Afrika partjainál

Egy új tanulmány szerint, a fehér cápák a még veszélyesebb kardszárnyú delfinek miatt elkezdték elkerülni a Dél-Afrikai térséget, miután az elmúlt években több fehér cápa teteme sodródott a partokra – olvasható a National Geographic oldalán. 

A kardszárnyú delfinek rettegésben tartják a fehér cápákat Dél-Afrika partjainálForrás: Shutterstock/Wirestock Creators

Alison Towner, a Rhodes Egyetem és a Dyer Island Conservation Trust munkatársa, illetve kollégái két, Dél-Afrika partjainál fel-felbukkanó kardszárnyú delfin viselkedését vizsgálták, akik esetenként fehér cápákra támadnak. Az elmúlt öt évben nyolc fehér cápa teteme sodródott partra a környéken, az állatokkal egyértelműen kardszárnyú delfinek, a két érintett példány végezett.

Hét esetben a támadók megették a halak belsőszerveit. A kutatók korábban is tudták, hogy egyes kardszárnyúak hajlamosak megtámadni a fehér cápákat, de a mostani tanulmány különlegessége, hogy sikerült felmérni, miként hat a viselkedés a helyi élővilágra.

A kutatási eredmények alapján egy-egy támadást követően eleinte hetekre vagy hónapokra is távol maradhatnak a fehér cápák. Mivel a fehér cápák ritkábban merészkednek be a régióba, új köztes ragadozók, bronzcápák jelentek meg a környéken, amelyeket alapvetően veszélyeztetnek a fehérek.

A kardszárnyúak az újabb cápákra is vadásznak, a kisebb ragadozók felbukkanása viszont így is nyomást helyez a táplálékláncra. A két kardszárnyú delfin egyébként jól beazonosítható hátúszójuk alapján. A meggyőző adatok ellenére a kutatók azt sem zárják ki, hogy a cápák valójában a tenger melegedése, esetleg a halászat hatásai miatt kerülik el Gansbaai partjait.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek