A Duna-völgyének egyik legszebb szeglete napfordulókor varázslatos is

Vonatos kirándulásra indultunk a nyári napforduló, Szent Iván éjszakája alkalmából, hogy megcsodáljuk a Wachau régió évszázados hagyományait, és a végállomáson, Spitz an der Donau településen az egyik legszebb és legemlékezetesebb Szent Iván éji máglyagyújtási ünnepséget, amit valaha láttunk. 

Történelmi vidéken járunk, a Duna-völgyének egyik legszebb szegletében, Wachau vidékén. A Duna mentén húzódó 30 kilométer hosszú völgyszoros nem véletlenül élvez világörökségi védelmet 2001 óta. A régióban olyan híres barokk települések találhatók, mint Melk, Krems an der Donau, Göttweig, Altenburg, Dürnstein és vonatos utunk végállomása, a bájos Spitz an der Donau.

Forrás: Shutterstock.com / Fabio Lotti

Vonatutunkat a Máv Rail Tours szervezte. Az utazás a Nyugati pályaudvarról indult 7 óra 50-kor és 10:30 körül már Győrben jártunk, ahol az utolsó utasok is felszálltak és elfoglalták a helyeiket. Innen robogtunk tovább Krems an der Donau irányába, ahol le lehetett szállni, és fakultatív programként meg lehetett látogatni a Melki Apátságot magyar idegenvezetővel. 

Ezt követően vonatunk tovább indult a középkori várrámjáról híres Dürnstein felé, ami Kremssel ellentétben már a Duna déli oldalán található. Amint leszálltunk a vonatról, máris csodás látvány tárult elénk. Még be sem léptünk a fallal körülvett városba, a fejünk fölött már láttuk az 1140 környékén, a sziklákra emlet vár romjait, mely még Oroszlánszívű Richárdot is fogva tartotta. A vár, amit 1645-ben svéd csapatok foglaltak el és romboltak le, romjaiban is csodás látványt nyújt, a mellette hegyes fogakként meredező sziklákkal. Szabadon látogatható és két különböző irányból is megközelíthető. A rövidebb és meredekett az Eselsteig, vagyis Szamár-ösvény nevet viseli. Ez a belső út, az Innere Burgweg, a városfalakon kívül futó útvonal pedig a külső út, az Äussere Burgweg, ez egy kicsit könnyebb is.

Forrás: Travelo.hu

Négy óra szabadidőnk volt a kis városban, nem hajott minket senki, de a várba most nem zarándokoltunk fel, inkább a szőlőültetvények és a Duna-part gyönyörű látványát élveztük ki. Ami nem volt nehéz, hiszen Dürnstein szinte minden teraszáról rá lehet látni a csillogó vízre, a lassan mélyülő part menti szabadvízi strandokra a színes napernyőkkel.

Forrás: Travelo.hu

Ha Dürnsteinben sétálunk, olyan mintha a városkapun túl egy másik világba, egy film kulisszái közé csöppentünk volna. Elveszni nem lehet a városkában, de csatangolni annál inkább. Felfedezhetjük gyönyörű, kék-fehér, Ágoston-rendi apátságát és annak sokat fotózott templomtornyát, ami a Klosterplatz felől, az apátsági udvaron át érhető el. Az udvarra nyíló hatalmas barokk portál alatt találjuk a kasszát. A változás csak annyi, hogy a templomot és a tornyot a múzeummal együtt tudjuk mcsak meglátogatni. 

Kastélyhotel ellenállhatatlan kilátással

A város másik látványossága, a nyugati városkapu közelében álló Schloss Dürnstein, amit Új kastélyként is említenek. A későreneszánsz stílusban épült kastélyt 1630 körül építették, méghozzá több hajdni borász házának összeépítésével. Érdekessége, hogy 1960 óra az ország egyik legnépszerűbb kastélyszállójának számít, legendás étteremmel és terasszal.

Forrás: Travelo.hu

Történelmileg pedig azért fontos helyszín, mert I. Lipót császár az 1683-as bécsi ostrom idején ennek az épületnek a falai közt talált menedékre és végül itt érte a hír, miszerint a kahlenbergi csata az Oszmán Birodalom súlyos vereségével végződött. A török feletti győzelem után a barokk építészet szárnyalni kezdett a régióban.

Apátsági udvarForrás: Travelo.hu

A kastély ebben az időben még a Starhemberg család birtokában volt, akinek családtagjai komoly szerepet játszottak a törökök elleni bécsi csatában. A generációkat túlélő épületet végül a Thiery család vásárolta meg a Starhembergektől 1937-ben. A hotellé alakítás is az ő nevükhöz fűződik. A kastélyhotel egy olyan vidék közepén nyújt exkluzív pihenési lehetőséget, ami több évszázados szőlő- és baracktermesztési kultúrával bír. Így a legendás kastélyterasz már évtizedek óta a borkedvelők egyik törzshelye: csodás kilátással a völgyre és a tőkékre. 

Máglyák és tűzijáték

Bár az egész napunkat is el tudtuk volna tölteni Dürnsteinben, sajnos tovább kellett indulnunk, hogy le ne késsünk a nap legfontosabb eseményéről, a Szent Iván éjszakáján meggyújtott máglyák látványáról és a Duna menti minifesztiválról, amit a napforduló alkalmából rendeznek Spitz an der Donau városában.

Forrás: Travelo.hu

A Wachau központjában fekvő Spitz an der Donau a régió egyik legjellegzetesebb települése. Látványos gótikus temploma, középkori várromja, több százéves polgárházai és kis kastélyai sétára csábítanak a felfelé futó utcákon. De ami igazán magára vonzza az ember szemét az a település jelképe, a középen posodó Tausend-Eimer-Berg, azaz az Ezer-puttonyos-hegy, mit körbe-körbe szőlőtőkék borítanak.

Forrás: Travelo.hu

Na ezt a hatalmas halmot és a Duna mentén folytatódó tőkékkel borított domboldalakat képzeljük el, ahogy este, mikor már leszáll a sötétség, fáklyák százai ragyogják be. A csúcson pedig meggyullad egy óriási máglyarakás, ami a hiedelmek szerint minden ártó szellemet elűz és jó termést biztosít a vidéknek.

Forrás: Travelo.hu

A sok-sok fáklya és máglyarakás mellett tűzijáték is várta a Spitzbe érkező érdeklődőket. Sőt a Dunán legalább 5 hatalmas turistahajó is megjelent, hogy a vendégek a vízről csodálhassák a látványt. Vonatunk 23 óra után indult vissza Budapest irányába, így az elejétől a végéig élvezhettük a csodás esti látványosságot. Aki teheti és szereti a vonatos kirándulásokat, jövőre ne szalassza el ezt a lehetőséget, mert minden megállója és programpontja megéri az időt és pénzt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek