Rejtélyes kupolákat találtak a Holdon

Az amerikai űrügynökség nemrég úgy döntött, hogy több időt szeretne szánni a Hold feltérképezésére, ezért két újabb specifikus gépet is az űrbe küld. Ezek közül az  egyiknek pedig az lesz a feladata, hogy megvizsgálja azokat a titokzatos geológiai formákat, amiket a tudomány Gruithuisen kupolák néven ismer. A két kőhalmot a feltételezések szerint a szilícium-dioxidban gazdag magma alakította ki - olvasható a nasa.gov oldalán, ahol a lenti képet is közölték a kupolákról.

Forrás: NASA/GSFC/Arizona State University

Az ilyenfajta magma azonban csak földi körülmények között, víz és vulkáni tevékenység jelenlétében jön létre, amelyhez szükség van a tektonikus lemezek mozgására is – márpedig ez nem tapasztalható a Holdon.

A NASA két műszeregyüttest tervez a Holdra juttatni, közülük az egyik, melynek a rövidített neve Lunar-VISE, közvetlen közelről vizsgálná a képződményeket. Két műszer egy mozdulatlan leszállóegységről, távolról végezne méréseket, három eszköz pedig egy holdjáróra szerelve térképezné fel a kupolákat. Számítások alapján a jármű tíz nap alatt érné el a képződményeket, és kémiai elemzéseket végezne. Az eredmények alapján ki lehetne deríteni, miként is jöttek létre a kupolák.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek