Ősi halálsárkány maradványaira bukkantak Argentínában

A repülő őshüllők, a pteroszauruszok egy eddig ismeretlen faját fedezték fel argentin kutatók, amely 86 millió évvel ezelőtt élt a dinoszauruszok mellett – olvasható a Reuters oldalán. 

A „halálsárkányának" nevezett hatalmas hüllő körülbelül 9 méter hosszú volt, és a kutatók szerint az első olyan lény volt a Földön, amely szárnyakkal vadászott az áldozataira. Megállapították, hogy a hüllő maradványait őrző kőzetek 86 millió évre nyúlnak vissza a kréta korszakig, ami azt jelenti, hogy ezek a félelmetes lények legalább 20 millió évvel azelőtt éltek, amikor egy hatalmas becsapódott aszteroida  tömegkihalást idézett elő a bolygónkon.

Leonardo Ortiz, a projekt vezetője elmondta, hogy a kövület soha nem látott jellegzetességei miatt a fajt egy teljesen új nembe kellett sorolni, innen jött a halál (thanatos) és a sárkány (drakon) ógörög szavakból a Thanatosdrakon amaru elnevezés. A kutatók állítják, hogy a kövület csontjai a Dél-Amerikában eddig felfedezett legnagyobb, illetve a világon valaha talált egyik leghatalmasabb pteroszaurusz. 
(A borítókép forrása: AFP/Juan Mabromata. Buenos Aires, Bernardino Rivadavia Argentin Természettudományi Múzeum - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek