Alvilági szellemeket ábrázoló indián barlangrajzokat fedeztek fel Észak-Amerikában

1000 évig nem látott indián rajzokat tárt fel egy tudóscsoport egy alabamai barlangban – olvasható a CNN oldalán. Ez a legnagyobb ismert barlangművészeti lelet, amelyet valaha is felfedeztek Észak-Amerikában.

A barlangrajzok gyakorlatilag láthatatlanok voltak mindaddig, amíg a kutatók egy 3D-szkenner segítségével át nem vizsgálták a barlangot, és fel nem fedték a 3,4 méter hosszúságú alkotást. A hatalmas rajzokra az alabamai 19. Névtelen Barlangban találtak rá, amelyet évekig őriztek, hogy megvédjék a vandalizmustól. Bár a rajzok helyét először 1998-ban találták meg, a barlang szűkössége miatt nem vették észre a sárral borított alkotásokat, de abban az időben több száz kisebb képet fedeztek fel a barlangban.

Az óriási jelképek az alvilág szellemeit ábrázolhatják, és az i.sz. első évezredre datálhatók. A tanulmány szerint az alkotások azelőtt jöhettek létre, hogy az amerikai őslakosok külső kultúrákkal találkoztak volna. Jan F. Simek, a knoxville-i Tennessee Egyetem tudományprofesszora és egy kutatócsoport 2017-től kezdődően a barlang belsejének dokumentálása közben bukkant rá az óriási rajzokra. "A nagyméretű barlangművészeti alkotások nem láthatók szabad szemmel a hely szűkössége miatt, de a két hónapos terepmunka során a csapatnak 16 000 3D-s fényképet sikerült készítenie, melyek során öt korábban ismeretlen rajzot is találtak" – mondta a professzor. 

A műalkotások közül négyen emberszerű figura látható kifinomult öltözékben. Közülük az egyik legfigyelemreméltóbb alak hosszúkás testtel rendelkezik, a karjait kinyújtva áll, vállai lekerekítettek. Az alak mögött szárnyakat sugalló vonalak húzódnak, egy másik vonal pedig a sziklából előbukkanó alakra utal. Egy másik alaknak négyzet alakú feje, téglalap alakú törzse és egyetlen lába van. A figurális ábrázolások közül többen minta vagy szárny látható a törzsön. Egy különálló figura több csavarodó és ívelt vonalból áll, és a farka úgy néz ki, mint egy csörgőkígyóé, de a kutatók nem tudják pontosan, mit ábrázol. Az ötödik, egyben legnagyobb figura egy gyémánthátú csörgőkígyónak tűnik, a keleti fajra jellemző mintákkal. A fejtől a farokig 3,4 méter hosszú. Ez a legnagyobb csörgőkígyó, amelyet Amerikában találtak; az Egyesült Államok délkeleti részén élő őslakosok szentként tisztelték.

Az továbbra is rejtély, hogy mi ihlette az ábrázolt figurákat. "Mivel korábban nem láttunk hasonlókat, nem tudjuk, hogy kik lehetnek ezek az ősi antropomorf lények" – írták a kutatók a tanulmányban. Előfordulhat, hogy az időszámításunk előtt 200 és i.sz. 600 közötti időszak korábban ismeretlen vallási elbeszéléseiből származó szereplőket mutatnak be. A legérdekesebb szempont mégis az alkotás létrehozásának módja. Bár a bejárat 10 méter magas és 15 méter széles, a rajzokat rejtő kamra alacsony mennyezetű, mindössze 0,6 méter a barlang padlójától. Ez azt jelenti, hogy annak, aki a rajzokat megalkotta, le kellett guggolnia vagy át kellett kúsznia a kamrában – a rajzokat csak a barlang padlóján fekve lehet megtekinteni. A 19. Névtelen Barlangban rajzolt nagy alakok valószínűleg az alvilág szellemeit képviselik, erejüket és lényegüket alakjukban, méretükben és kontextusukban fejezik ki.

A barlangban több mint 5 kilométer hosszú földalatti járat található, ezért a kutatók tovább folytatják a helyszín tanulmányozását. A 19.névtelen barlang egyben a leggazdagabb ismert barlangművészeti helyszín az összes közül Észak-Amerika délkeleti részén" - mondták a kutatók.

(A borítókép illusztráció, forrása: Pixabay/Pexels)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek