Reménykeltő pillanatokat örökített meg egy fészekkamera Dél-Angliában

A bekamerázott fészek helyét titokban tartják az állatvédők, de akik kíváncsiak rá, azok láthatják, ahogy a tojó költi a tojását. Ez azért számít akkora szenzációnak, mert a ragadozó madár, mely egykor egész Nyugat-Európában elterjedt volt, az 1800-as évek elejére több helyen kihalt.

A kihalás oka természetesen a felelőtlen emberi tevékenység, a tojáslopás, a madarak kilövése és az élőhelyek zsugorodása volt.

2007 óta két szervezet, a Roy Dennis Alapítvány és a Birds of Poole Harbour szakemberei Skóciából próbálnak felnőtt példányokat átköltöztetni Dél-Angliába. Skóciában a vadvédelmi programok sikerének eredményeként már halászsasok százai élnek - számolt be róla a The Guardian online kiadása.

De tojásrakásra eddig még nem került sor. Amint a Birds of Poole Harbour munkatársa, Paul Morton ismertette, "hét év kemény munkájának jutalma, hogy a halászsaspár most Poole kikötőjében tojást rakott. Az ilyen projektek mindig hosszú távúak, de csodálatos érzés, amikor látjuk, hogy a madaraink mérföldkőhöz érkeztek, a CJ7 jelű tojó első tojását költi. Friss szülőpárként még sok a tanulnivalójuk, és nem biztos, hogy a fióka kikel, azonban amit most látunk, az nagyon biztató, és május vége felé reményeink szerint láthatjuk, ahogy a kis madaraikat etetik" - tette hozzá.

Április 12-i fészekkamerafelvételForrás: Birds of Poole Harbour / Facebook.com

A szakemberek abban reménykednek, hogy a pár a jövő héten még két tojással lepi meg őket, majd a 35-40 napos kotlási időszak után, május végén kikelhetnek a halászsasfiókák. Azért Poole kikötőjét választották a projekt helyszínéül, mert a halban gazdag tengervíz jó táplálékforrása a ragadozó madaraknak.

A madárpár múlt ősszel Nyugat-Afrikába repült, és a Birds of Poole Harbour csapatának hét hónapot kellett várni a visszatérésükre. Az afrikai út nem veszélytelen, az időjárás viszontagságai mellett az orvvadászok is fenyegetik a halászsasokat. Április elején azonban megérkezett a pár, és le is telepedtek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek