Opálosodott dinoszaurusz csontvázakat találtak Ausztráliában

  Először tárták fel egy dinoszauruszcsapat maradványait Ausztráliában. A négy egyed fosszíliái ráadásul egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak.

   

  Az Új-Dél-Wales állam északnyugati részén lévő Lightning Ridge területén talált maradványok új fajt képviselnek, mely a Fostoria dhimbangunmal nevet kapta. A név Robert Fosternek, a leleteket az 1980-as években megtaláló opálbányásznak és a megtalálási helyen élő őslakos népnek állít emléket. Lightning Ridge egy működő opálbánya, itt találták Ausztrália legjelentősebb dinoszaurusz maradványait és a világ több opálosodott fosszíliáját, írja az MTI.

  A kép illusztrációForrás: David Herraez Calzada/Shutterstock

  Phil Bell, a New England-i Egyetem kutatója szerint a csoport egyik egyede kiemelt jelentőségű. "Ez a világ legteljesebb opálosodott dinoszaurusz-csontváza. Egy felnőtt egyedhez tartozó mintegy 60 opálosodott csontot találtunk. Az opálossá vált kövületek nagyon ritkák a világon, lényegében az összes Ausztráliában van" - mondta.

  Az opál többnyire ékszerek drágaköveként ismert és tisztán kivehető szivárványszínei miatt különösen kedvelik. A Lightning Ridge-ben talált opálosodott fosszíliák színe azonban sokkal tompább. Az opál a szilícium-oxid vagy kova ásványa, a nagy vulkáni szigetlánc homokjából származik, mely Ausztrália keleti partvonala mentén húzódott 100 millió éve. Ebben az időszakban élt a Földön a kétlábú, növényevő Fostoria dhimbangunmal, mely azért mozgott hordában, mert így védte meg magát a ragadozóktól.

  A fosszíliákat az a Lightning Ridge-i Ausztrál Opálközpontban állítják ki.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!