Több ember is áldozatául esett lavináknak az Alpokban

A lavinák a svájci és az osztrák Alpokban következtek be a hétvégén, a hósuvadás néven is ismert természeti katasztrófa három embert sodort magával. Ketten életüket vesztették, egy síelőt pedig újra kellett éleszteni - írta az MTI.

Flachau sí resort, osztrák AlpokForrás: Shutterstock.com / Alexander Chizhenok

A svájci ügyészség vasárnapi tájékoztatása szerint az Obwalden kantonban található Sachseln településen egy 51 és egy 31 éves férfi halt meg hóomlás következtében. Állampolgárságukról egyelőre nincsenek adot. Az osztrák Tirol tartományban pedig egy 63 éves síelőt sodort magával lavina. Az osztrák férfit a helyszínen újra kellett éleszteni, majd súlyos sérülésekkel kórházba szállították. A múlt hétvégén tíz ember életét követelték lavinák az Alpokban.

A lavina, melynek különböző fokozatai vannak, a hegyoldalról leomló hótömeg, mely egyensúlyvesztés miatt következik be. Kialakulásának kedvez a régi hóra frissen leesett újabb hóréteg, a 25° és 50° közötti lejtő, illetve az egyenetlen hórétegződés.

Kialakulásának oka pedig lehet az erős szél, a hirtelen felmelegedés, vagyis amikor az alsó hóréteg megolvad, és elvész a hóréteg tapadása, vagyis megszűnik az egyensúly. De a hosszan tartó hideg, illetve a sízők és kirándulók is okozhatják, ha letérnek a kijelölt sípályáról és veszélyes terepen mozognak - olvasható a Vandorturablog.hu oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek