Búvárok küzdenek az illegális halászhálóba akadt, hatalmas állat kiszabadításáért

Egy hló fogságába került ámbráscet miatt riasztották szombaton a sziciliai parti őrséget. Sajnos nem ez az első eset, amely a Szicíliától északra fekvő Lipari-szigetek, más néven Éoli-szigetek környéken zajlott. Néhány héttel ezelőtt egy másik példány akadt hálóba, de őt a búvároknak sikerült viszonylag könnyedén kiszabadítaniuk. Most azonban a Salina partjainál illegális halászhálóba akadt példányt egyelőre a heroikus küzdelmek ellenére sem sikerült teljesen megszabadítani a hálótól – írja a La Reppublica. A három hete fogságba esett bálna nyugodtan tűrte, hogy a búvárok kiszabadítsák őt, amiről egy rövid kisfilm is készült.

Néhány tengerész vette észre szombaton a bajba került állatot, és azonnal riasztották a parti őrséget. A több mint 10 méter hosszú nőstény cetnek a farka gabalyodott bele a hálókba. A parti őrség járőrhajójának legénysége, Monica Blasi és Carmelo Isgrò biológusok, valamint néhány önkéntes próbálják őt kiszabadítani. A mentést végző biológusok szerint ez nem éppen kockázatmentes művelet. "Ez az ámbráscet különösen izgatott, ezért a kiszabadítása kockázatos – mondta Carmelo Isgrò. "24 óra elteltével azt gondoljuk, hogy a nagy cet egy kicsit majd elfárad, és akkor megpróbáljuk teljesen kiszabadítani őt" – tette hozzá.

Akármilyen óriások, a hálókkal szemben ők is védtelenek - illusztrációForrás: CC BY 2.0/commons.wikimedia.org/Wikipedia

Az MTI jelentése szerint végül vasárnap sikerült a búvároknak levágniuk a nőstény cet farkára csavarodott háló egy részét, de ezt követően mélyebb vizekre úszott. A búvárok azonban egy stroboszkópos lámpát erősítettek rá, mielőtt szem elől vesztették volna, így könnyű lesz újból megtalálni. A szakember hozzátette, hogy mivel a bálna farokúszóját részben még mindig megbénítják a hálók, a cet nehezen tud merülni és manőverezni a tengerben, ez a vadászatban is hátráltatja, így még nem ért véget a kiszabadító művelet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek