Váratlan dolgot fedeztek fel a kutatók egy iraki templom helyreállítása során

Az időszámításunk szerinti második századból származó Allat-templom Hatra városában található, amely az UNESCO Világörökség része. A templomot évtizedekig elhanyagolták, az ókori maradványokat a vallási szélsőségesek 2015 és 2017 között erősen megrongálták - olvasható a CNN oldalán. 

Az Allat-templom az Unesco világörökség részeForrás: robertharding via AFP/Nico Tondini/Nico Tondini

A közelmúltban a károk utáni helyreállítás során a kutatók valami váratlan dolgot vettek észre az Allat-templom ajtaja feletti frízben: hibrid tevéket ábrázoló domborműveket, amelyek két különböző faj keresztezéséből származtak.

A műalkotás vizsgálatakor a kutatók arra keresték a választ, hogy mikor és hol tenyésztették ki a tevehibrideket. Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a tevék különböző fajtáit elsősorban a kiterjedt birodalmakban keresztezik. A legújabb megállapítás azt mutatja, hogy ez a gyakorlat szélesebb körben terjedt el. „Úgy tűnik, hogy a kép pontos üzenetet fejez ki" – a király közvetlen részvételét a tevepásztorlásban, a kezelésben és a hibridizációs gyakorlatokban" – mondta Massimo Vidale, az olaszországi Università degli Studi di Padova docense.

A kutatók szerint a műalkotást I. Sanatruq király és fia, Abdsamiya által végzett felújítás során készítették a templomhoz i.sz. 168-ban. A kőfrízen végzett kutatások szerint a dombormű nyolc dromedárt ábrázolt, középen két baktriai tevével. A dromedárok egypúpú arab tevék. Ezek a gyors állatok ideálisak lovagláshoz vagy akár versenyzéshez.

Ezzel szemben a baktriai tevék Közép-Ázsiában honosak, és két púpjuk van. Ezek a szívós teherhordó állatok jól bírják a nagy magasságokat, a hideg hőmérsékletet és még a szárazságot is. Amikor Vidale és kollégái alaposabban megnézték a műalkotást, észrevették, hogy a két úgynevezett baktriai teve arca és szőrzete inkább úgy néz ki, mint egy baktriai teve és a dromedár keresztezése. A hibrid tevék kétszer akkora terhet bírnak el, mint a dromedárok, és több mint kétszeresét annak, amit egy baktriai teve elbír.

Allat temploma IrakbanForrás: robertharding via AFP/Nico Tondini/Nico Tondini

A tevéket valószínűleg Allat szent állatának tekintették, a templomban található egyéb szobrokon és frízeken pedig az istennő látható, amint az állatok oldalnyeregében lovagol.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek