Mi lenne, ha nem a Föld urainak szerepében tetszelegnénk?

Hatvanezer négyzetkilométerrel növekedett a védelem alá helyezett vízterület az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek körül. Ez azután történt, hogy Guillermo Lasso ecuadori elnök aláírt erről egy rendeletet Bill Clinton egykori amerikai elnök és Iván Duque kolumbiai államfő jelenlétében; helyi idő szerint január 14-én pénteken - írták az MTI hírében.

Igazi állatparadicson van itt: óriásteknősök, pingvinek, fókák, különleges madarak és hüllők otthonaForrás: Gonzo1887/Pixabay

"Vannak helyek, amelyek formálják az emberi történelmet, és ma az a megtiszteltetés ért minket, hogy egy ilyen helyen lehetünk" - mondta az ecuadori elnök. "Ezek a szigetek magunkról tanítanak valamit: mi lenne, ha nem a Föld urainak szerepében tetszelegnénk, hanem a védelmezőiként lépnénk fel?" - kérdezte a találkozón.

Az új, védett tengeri útvonal a Panamához tartozó Coibával, a Kolumbiához tartozó Malpelóval és a Costa Ricához tartozó Kókusz-szigettel köti össze a Galápagos-szigeteket. A területen számos ritka faj - egyebek között tengeri teknősök, különféle cápák, bálnák és fókák - vonulási útvonala található. És ezt 2013 óta a Google Maps-en keresztül is követhetjük, mert amint az alábbi videóban is mondják, kutatók egy csoportja feltérképezte a szigetet, hogy megmutassa az embereknek, mi is az a kincs, amit meg kell védenünk.

A Galápagos-szigetek Dél-Amerika partjaitól mintegy ezer kilométerre nyugatra fekszik. Környékén 1998-ban rezervátumot hoztak létre, amely 133 ezer négyzetkilométernyi vízfelületet véd az ipari tevékenységtől és a kitermeléstől.Egyedi növény- és állatvilága miatt a Galápagos-szigetek 1978-tól szerepel az UNESCO természeti világörökségeket tartalmazó listáján. A világon kizárólag itt található meg például a tengeri leguán és galápagosi pinty.

A Galápagos-szigeteket természetes laboratóriumnak is tekintik, amely Charles Darwin brit természettudóst az evolúciós elmélet kidolgozására ihlette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek