Így élnek Palesztina utolsó barlanglakói

A barlangok évszázadokon át menedéket nyújtottak az őslakos nomád telepeseknek az őket fenyegető hadseregek és törzsek ellen, és ma is sokan itt találnak menedéket. Egy tucat ciszjordániai falucskában több mint ezer palesztin család még ma is barlanglakásokban él.

A barlangok jellemző sajátossága, hogy a levegő hőmérsékletének változékonysága a bejárati szakaszoktól eltekintve - elenyésző. Az évi hőingás rendszerint nem éri el az egy fokot. A barlangi levegő átlaghőmérséklete általában megfelel a külső környezet évi átlaghőmérsékletének, másik sajátossága pedig, hogy tiszta.

Barlanglakás a Hebron kormányzósághoz tartozó YattábanForrás: Mamoun Wazwaz/ANADOLU AGENCY/AFP

A ciszjordániai barlangfalvak otthonaiba egy puha, agyagszerű sziklába vájt kőajtón keresztül lehet bejutni. A mészkő olyan könnyen megmunkálható anyag, hogy falakat lehet kifaragni belőle. A puha sziklából a mai barlanglakók kamrákat is kiásnak.

A régi szellőző- és világítóaknákat, amelyeket a mennyezetbe vágtak, ma is használják, nem csak eredeti céljukra, de egyfajta szekrényként is. A barlangokat általában három részre osztják: egy nappalira, egy tároló és egy főzőterületre, valamint egy helyre, ahol télen állatokat tarthatnak.

Barlanglakás a Susya melletti al-Tawiminben, Hebrontól délreForrás: AFP/Hazem Bader

A barlangfaluban nincs vezetékes víz, a napi kenyéradagot a hagyományos, a Biblia előtti idők óta ugyanúgy épített és használt agyag- vagy kőkemencében készítik el. A legtöbb helyen asztal és szék nincsen, a hagyományos palesztin ételeket közvetlenül a földön guggolva főzik, sütik és így is fogyasztják. Az itt élő emberek rendszerint olajbogyót szednek, juhokat és kecskéket tartanak, tejet és sajtot készítenek, pontosan ugyanazokkal a módszerekkel, mint őseik tették.

Forrás: AFP/Hazem Bader

A barlangok évszázadokon át menedéket nyújtottak az őslakos nomád telepeseknek az őket fenyegető hadseregek és törzsek ellen, és ma is sokan itt találnak menedéket. „Ugyanúgy élünk, mint az őseim - mondta el az Um Faqarahban élő Mahmoud Hussein Hamamdi Eloise Bollack francia fotóriporternek, aki az aljazeera.com-nak készített fotósorozatot az életükről. „Ez egy nagyon egyszerű élet; együtt létezünk az évszakokkal, vigyázunk a nyájra, szedjük az olajbogyót, és olajat préselünk belőle. Kútból gyűjtjük a vizet, és áramfejlesztő szolgáltatja az áramot."

Kályha egy yattai barlangbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Mamoun Wazwaz

A lapnak nyilatkozó férfi és családja azon kevesek közé tartozik, akik megengedhették maguknak, hogy kályhát vigyenek a lakásukba. A legtöbb család azonban ma is egyszerű főzőhengert használ, a földön alszik, és a sarkán guggolva végzi napi tevékenységeit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek